به طور قطع میتوان گفت بازی Guardians of The Galaxy بهترین بازی ماجراجویی فضایی است که بار دیگر روح تازهای در این ژانر دمیده و ما را به آینده و تجربهی بازیهای مشابه با کیفیت امیدوار کرده است. تجربیات بالای استودیوی ایدوس مونترال (Eidos-Montréal) در ساخت Deus Ex و یا حتی سری Tomb Raider سبب شده تا این استودیو دست به خلق عنوانی بزند که دست کمی از یک شاهکار ندارد. با نقد و بررسی بازی با گیم پالت همراه باشید.
پس از انتشار آخرین نسخه از سری بازیهای Mass Effect یا حتی قبلتر و تجربهی سری بازیهای Dead Space هیچگاه موفق نشده تا عنوانی را در حد و اندازههای این دو سری تجربه کنیم. در حقیقت این دو فرنچایز صنعت بازیهای ویدئویی را با تحول عظیمی روبرو کردهاند. به جرات میتوان گفت حتی سری Mass Effect هم نتوانست در نسل هشتم در حد و اندازه سه گانهی خود ظاهر شود. متاسفانه تغییر سلایق بازیبازان و گرایش آنها به بازیهای نقش آفرینی جهان باز، سبب شده تا کمتر استودیویی به سراغ ساخت بازیهای ویدئویی با محوریت مبارزات کهکشانی برود و در نسل هشتم نیز خلا یک تجربهی داستانی تک نفره در این ژانر شدیدا احساس میشد.
پس از تجربهی ناموفق و ضعیف استودیوی کریستال داینامیکس (Crystal Dynamics) در ساخت بازی Avengers، امیدها نسبت به قبل کمرنگ و کمرنگتر شد تا اینکه سرانجام استودیوی ایدوس مونترال با یک ایدهی ناب به میدان آمد؛ چه چیزی بهتر از یک بازی کهکشانی آنهم با حضور ابرقهرمانهای محبوب. اما سوال اینجاست که آیا استودیوی ایدوس مونترال توانسته از شکست در پروژه Avengers درس گرفته و در ارائهی یک تجربه کهکشانی ناب موفق عمل کند و یا اینکه بازی Guardians of The Galaxy هم به مانند Avengers یک ناکامی بزرگ است. برای پاسخ به این سوال بهتر است به نقد و بررسی این بازی بپردازیم.
( این نقد و بررسی بر اساس کد ارسالی ناشر و بر روی کنسول پلی استیشن 5 صورت گرفته است)
داستان:
داستان بازی چندین سال پس از جنگ بزرگ کهکشان جریان دارد که در جریان آن Thanos کشته شده و امپراطوری Chitauri نیز نابود شد. اگرچه داستان بازی هیچ ارتباطی با دنیای سینمایی ندارد اما بخشی از این واقعه را در جریان فیلم انتقام جویان پایان دنیا شاهد بودیم و با شخصیتهای این بازی یعنی Drax ،Peter Quill Gamora ،Rocket و البته Groot به طور کامل آشنا هستیم. گروه نگهبانان کهشکان گروهی مزدبگیر هستند که از طریق انجام ماموریتهایی برای دیگران کسب درآمد میکنند.
آنها در یکی از ماموریتهای فضایی خود وارد منطقه قرنطینه میشوند که از قضا نیروهای امنیتی کهکشان یا همان Nova Corps نیز متوجه این موضوع شده و به هنگام خروج سفینهی نگهبانان کهکشان، آنها را بازداشت میکنند. گروه نگهبانان کهکشان به دلیل زیر پا گذاشتن قوانین و ورود به منطقه ممنوعه توسط نیروهای امنیتی جریمه مالی سنگینی میشوند. آنها فرصت کوتاهی دارند تا این بدهی را به نیروی امنیتی پرداخت کنند و هر چه سریع تر باید راهی برای به دست آوردن این مبلغ پیدا کنند در غیر این صورت و عدم پرداخت بدهی عواقب خوبی در انتظار آنها نیست.
آنها تصمیم گرفته تا برای به دست آوردن این مبلغ به Lady Hellbender مراحعه کنند؛ شخصیتی که در ابتدا تصور میشود آنتاگونیست اصلی بازی به شمار میرود. اما نقشه آن طور که پیش بینی میشد خوب پیش نرفته و گروه نگهبانان کهکشان به دردسر بزرگی گرفتار میشوند. آنها هم اکنون Lady Hellbender را به دشمن درجه یک خود تبدیل کردهاند. هنگامی که آنها برای بازپرداخت بدهی خود به پایگاه و محل استقرار Nova Corps میروند متوجه اتفاقات عجیبی میشوند. آنها خبر ندارند که با ورود به منطقه قرنطینه، باعث آزادی نیروی ماورالطبیعهی عجیبی شده و زنجیرهای را آغاز کردهاند که میتواند باعث نابودی کهکشان شود. آنها باید جلوی فاجعهای که خود باعث به وجود آمدن آن شدهاند را بگیرند.
یکی از نقاط عطف داستان بازی Guardians of The Galaxy شخصیتهای اصلی بازی هستند. سازندگان به سادگی از کنار شخصیتهای اصلی بازی عبور نکرده و هر یک از شخصیتهای داری شخصیتپردازی بسیار خوب و عمیقی هستند. به علاوه چیزی که شخصیتهای بازی را خاص میکند شوخ طبعیهای گاه و بی گاه آنهاست. شخصیتهای بازی چه زمانی که در درون سفینه هستید و چه در حال انجام ماموریت هستید پیوسته در حال بحث و جدل و مکالمه با یکدیگر هستند.
شاید گمان کنید گوش دادن به تمام این مکالمات بسیار خسته کننده باشد اما لحظهای نیست که شما به این دیالوگها گوش داده و نتوانید با هر یک از شخصیتهای بازی ارتباط برقرار کنید. غیر ممکن است که شما عاشق شخصیت Rocket نشوید و یا از بحث و جدلهای طنزگونه میان او و سایر اعضای گروه به خصوص Star Lord لذت نبرید. البته نباید نقش صداگذاری فوق العاده و با کیفیت بازی در این قسمت را ناده بگیریم که در خلق این شخصیتها نقش بسیار مهمی داشته است.
این موضوع در ارتباط با شخصیتهای فرعی بازی نیز تا حد زیادی صدق میکند. شخصیتهای فرعی بازی هرکدام داستان و سرگذشت منحصر به فرد خود را دارند که برخی از آنها نیز با گروه نگهبانان کهشکان گره خورده است و تقریبا حضور بسیار پررنگی در داستان بازی دارند.
در کنار اینکه سازندگان سعی کرده تا تمام شخصیتهای بازی از پرداخت بسیار خوبی برخوردار باشند، از شخصیت اصلی بازی نیز غافل نمانده و به شخصیت Peter Quill نیز نگاه و توجه ویژهای داشته است. نخست اینکه در طول بازی بارها شاهد فلش بکهایی به گذشته و زمان کودکی Peter هستیم و با سرگذشت او و روحیات وی بیشتر و بیشتر آشنا میشویم. اما با پیش روی در بازی سازندگان هدف خود از این کار را مشخص کرده و بسیار هوشمندانه این فلش بکها را با داستان بازی ادغام میکنند.
Peter Quill به عنوان رهبر گروه بارها با چالشهای بسیاری روبرو میشود و به خاطر انتخابهای خود توسط سایر اعضای گروه سرزنش میشود. اما همچنان تلاش میکند بهترین تصمیم را بگیرد و رهبر خوبی برای گروه خود باشد. از این طریق داستان بازی کمی جنبه احساسی شخصیتهای بازی را نیز به تصویر میکشد. البته در این زمینه انتخابهای داستانی بازی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند.
انتخابهای داستانی در بازی به مانند سری Mass Effect وسیع نیستند و قرار نیست روند داستان بازی را به کلی عوض کنند. اما مطمئنا برخی انتخابهای داستانی میتواند اتفاقات جالب و متفاوتی را در داستان بازی رقم بزند که ارزش تجربهی دوباره بازی را افزایش میدهند. به طور مثال در میان فلش بکهایی که به گذشته داریم یک انتخاب شما میتواند همانجا خیلی زود بازی را به اتمام برساند.
بازی تا میانهی داستان به خوبی پیش میرود اما از آنجا به بعد داستان کمی پیچیده شده و علامت سوالهای زیادی را مطرح میکند که تا پایان هم به آنها پاسخ روشنی داده نمیشود. با این حال به طور کلی روایت داستانی بازی را میتوان نقطه قوت آن به شمار آورد که از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است.
گیم پلی :
گیمپلی بازی Guardians of The Galaxy را میتوان یک اکشن تمام عیار به شمار آورد. اگرچه بازی Guardians of The Galaxy به صورت کاملا تک نفره قابل بازی است اما به مانند Mass Effect مبارزات گروهی و تیمی هستهی اصلی بازی را تشکیل میدهند. شما تنها کنترل شخصیت اصلی بازی یعنی Star Lord یا همان Peter Quill را به عهده دارید اما میتوانید دستورات لازم را در طی مبارزه به سایر هم تیمیهای خود بدهید. سلاح اصلی شما در بازی دو سلاح گرم است که در دو دست Peter قرار داشته و به تدریج با پیشروی در داستان بازی قابلیتهای بیشتری به آن اضافه میشود.
سایر شخصیتهای بازی نیز هر کدام از قدرتها و قابلیتهای خاصی بهرهمند هستند. به طور مثال Rocket مهارت بالایی در استفاده از مواد منفجره دارد و یا Gamora که با نام Assassins هم شناخته میشود مهارت شمشیر زنی بالایی دارد. Drax نیز مهارت بالایی در استفاده از چاقو داشته اما بیشتر با زور بازوی خود شناخته شده است. Groot نیز تک درختی است که در تیم نگهبانان کهکشان حضور دارد و البته در مبارزات نیز بسیار مفید خواهد بود.
در طول هر مبارزه شما در نقش Star Lord پیوسته در حال شلیک کردن دویدن و جاخالی دادن هستید و هم زمان میتوانید با استفاده از کلیدهای میانبر به هر یک از اعضای تیم دستور دهید تا حمله خاصی را بر روی دشمنان بازی انجام دهند.
چیزی که بازی به آن اهمیت بالایی داده، به شما پاداش میدهد و بر آن تاکید دارد، مبارزات تیمی است. این موضوع هم یک نکته مثبت به شمار میآید و هم یک نکته منفی. مثبت از آن جهت که مبارزات تیمی واقعا لذت بخش است. به طور مثال میتوانید به Groot دستور دهید تا با شاخههای خود دشمنان بازی را اسیر کرده و سپس به راکت بگویید با پرتاب مواد منفجره به همان دشمنان، آنها را به خاکستر تبدیل کند و یا استفاده از قدرت سایر شخصیتها تاکتیکهای دیگری را آزمایش کنید. مبارزات بازی واقعا پر تلاطم، شلوغ، پرهیجان و لذت بخش هستند و لحظهای اکشن بازی متوقف نمیشود.
یکی از مکانیزمهای فوق العاده بازی، قابلیت Huddle Up است. وقتی شرایط مبارزه خوب پیش نرود و اعضای تیم روحیه خود را از دست بدهند شما میتوانید این قابلیت را فعال کنید. در این صورت کل اعضای گروه را دور خود جمع کرده و باید با انتخاب گزینه مناسب به آنها برای ادامه نبرد روحیه بدهید. باور کنید این موضوع قطعا در روند مبارزات تاثیر گذار است و میتواند نتیجه مبارزه را کاملا تغییر دهد.
اما نکته منفی مبارزات اینجاست که شخصیت اصلی بازی یعنی Peter Quill به خصوص در اوایل بازی قدرت بسیار محدودی دارد. به طور مثال شما در سری Mass Effect حتی به صورت انفرادی نیز میتوانستید از مبارزات بازی لذت ببرید اما مبارزات در بازی Guardians of The Galaxy به گونهای طراحی شده که به صورت انفرادی کاری از پیش نخواهید برد و دائما مجبور هستید با کلیدهای میانبر دستورات خاصی را به هم تیمیهای خود بدهید. این موضوع میتواند برای بازیبازانی که به دنبال یک تجربهی کاملا انفرادی هستند یک نکته منفی محسوب شود.
البته کاربرد قدرت شخصیتهای بازی تنها به مبارزات محدود نمیشود. سازندگان در طول بازی پازلهایی را طراحی کردهاند تنها به دست شخصیتهای خاصی قابل حل شدن است. به طور مثال قدرت بازوی Drax میتواند در جابجا کردن تکهسنگها یا اجسام بزرگ و سنگین و یا حتی خراب کردن دیوار مورد استفاده واقع شود. Groot میتواند با شاخههای خود پل بزرگی را ایجاد کند تا بتوانید از مسیر خاصی عبور کنید. همچنین Gamora به دلیل نژاد خاص خود قدرت پرش و جهش بالایی دارد و میتواند با پریدن به یک ارتفاع بلند موانعی را از سر راه بردارد و یا حتی به شما در بالا رفتن از برخی صخرهها کمک کند.
حتی Rocket هم به دلیل جثه کوچک خود و مهارت بالایی که در زمینه تکنولوزی و مکانیک دارد میتواند از حفرههای بسیار کوچک عبور کرده و یا درب خاصی را برای شما باز کند. از این دست موارد در بازی به وفور وجود دارند و هر بار سازندگان تلاش میکنند تا تنوع خاصی به آن بدهند و پازلها را کمی پیچیدهتر کنند. با جمع آوری امتیاز از طریق نبردهای گروهی در جریان مبارزات و یا آیتمهای خاص در طول بازی قادر هستید تا شخصیتهای بازی را ارتقا دهید. شما میتوانید حملات ویژهی جدیدی برای آنها آزاد کرده و یا قابلیتهای جدیدی به سلاح آنها اضافه کنید.
به طور کلی گیمپلی بازی همان چیزی است که از یک بازی اکشن ماجراجویی با محوریت مبارزات کهکشانی و فضایی انتظار داشتیم. بازی سعی میکند به تدریج با معرفی دشمنان جدید و یا روبرو کردن شما با هیولاهای عظیم الجثه و ارائهی یک باس فایت بی نظیر، قابلیتها و تواناییهای شما را به چالش بکشد و از این طریق تنوع بیشتری به گیمپلی بازی ببخشد. با در این امر تا حد زیادی موفق بوده و مبارازت بازی نه تنها تکراری نمیشوند بلکه این شما هستید که باید هر بار تاکتیک جدیدی برای مبارزات خود اتخاذ کنید تا بتوانید دشمنان بازی را میان بردارید.
به لطف موسیقیهای هیجان انگیز و فوق العاده بازی که بیشتر در سبک Heavy Metal و از موسیقیهای محبوب دهه 80 میلادی هستندT غیر ممکن است که لحظهای از مبارزات بازی خسته شوید.
گرافیک و عملکرد فنی:
از نظر بصری بازی Guardians of The Galaxy به خصوص بر روی کنسول پلی استیشن 5 کیفیت بالایی دارد. شما در طول بازی به سیارات مختلفی سفر خواهید کرد و با شخصیتهای زیادی ملاقات میکنید. هر سیارهای که در آن قدم میگذارید از جزئیات بسیار بالایی برخوردار است.
وقتی به محیطهای بسته و تاریک میروید نیز کیفیت بالای نورپردازیف انعکاسها و سایهزنیهای بازی سبب میشوند تا حتی محیطهای بسته نیز زیبایی خاص خود را داشته باشند. طراحی شخصیتهای اصلی و فرعی بازی نیز از کیفیت بسیار خوبی برخوردار است. سازندگان در طراحی شخصیتهای اصلی به جزئیات چهرهی آنها توجه بسیار ویژهای داشته اند که بسیار تحسین برانگیز است.
البته برخی مشکلات فنی به مانند گلیچهای صوتی و تصویری، دیر لود شدن تکسچر شخصیتها کار خوب سازندگان را زیر سوال می برد و میتوانست به مراتب از کیفیت بسیار بالاتری برخوردار باشد. اکثر این مشکلات با به روزرسانی روز اول برطرف شده اما هنوز هم برخی از آنها در بازی وجود دارند. از نظر فنی بازی دو حالت عملکرد و کیفیت بالاتر را در دسترس قرار داده است.
با وجود اینکه بازی Guardians of The Galaxy در حالت عملکرد نرخ فریم 60 را بر روی کنسول پلی استیشن 5 هدف قرار داده اما در بسیاری از اوقات و به خصوص در هنگام مبارزات شلوغ شاهد افت فریمهای مقطعی هستیم و این موضوع باعث میشود بازی نتواند نرخ فریم 60 را به طور ثابت حفظ کند. اگرچه مبارزات بازی بر روی کنسول پلی استیشن 5 بسیار روان بوده و از سرعت بالایی برخوردارند و این موضوع به تجربه کلی بازی آسیبی وارد نمیکند.
نکته دیگری که قصد دارم به آن اشاره کنم پشتیبانی بسیار خوب بازی از کنترلر پلی استیشن 5 است. بازی Guardians of The Galaxy پشتیبانی بسیار خوبی از هپتیک فیدبک به عمل می آورد. به طوری که در هنگام غلط زدن، سر خورد و یا حتی ارتعاشات سفینههای فضایی هنگامی که در درون آن سفینهها قرار دارید و یا حتی استفاده از برخی قابلیتهای Peter را کاملا با دستان خود احساس کنید. به علاوه بازی از تریگرهای تطبیق پذیر هم به خوبی پشتیبانی میکند.
از آنجایی که تنها سلاح peter همان دو سلاحی است که در اختیار دارد نمیتوان در مورد تریگرهای تطبیق پذیر قضاوت درست و دقیقی انجام داد. اما هرچه که به تمام شدن خشاب نزدیکتر میشویم تریگرها سفتتر شده و به هنگام خشاب گذاری مجدد نیز تریگرها اجازه تیراندازی مجدد را به شما نمیدهند. از این طریق بازی سعی میکند حس واقعی استفاده از سلاح و تیراندازی را به شما منتقل کند.
سخن پایانی:
با توجه به شکست پروژهی Avengers، ساخت یک بازی دیگر با محوریت ابرقهرمانان مارول ریسک بسیار بزرگی بود. اما اسکوئر انیکس (Square Enix) و ایدوس مونترال (Eidos-Montréal) این ریسک بزرگ را به جان خریدند و این بار سراغ تیم محبوب نگهبانان کهشکان رفتند. بازی Guardians of The Galaxy روایت داستانی بسیار جذاب و شخصیت پردازی فوق العادهای دارد. دلتان میخواهد گیمپلی بازی را رها کرده و ساعتها به مکالمات و بحث و جدلهای این گروه با یکدیگر و واکنش آنها به اتفاقات مختلف گوش دهید و از آن لذت ببرید.
وقتی به سراغ گیمپلی بروید نیز بازی تمام توان خود را میگذارد تا تجربهای سرگرم کننده، جذاب و ترکیبی هیجان انگیز از مبارزات تیمی و انفرادی را ارائه دهد و تا حد زیادی در این امر موفق میشود. در مجموع Guardians of The Galaxy یادآور روزهای خوبی است که ما با فرنچایزهای بزرگ و محبوب ماجراجویی و فضایی تجربه کردیم. اسکوئر انیکس و ایدوس مونترال بار دیگر به همگان ثابت کردند که در ساخت بازیهای ماجراجویی روایت محور همچنان بی رقیب هستند.
نقد و بررسی
بازی Guardians of The Galaxy
اگر دلتان برای تجربه یک بازی ماجراجویی داستانی ناب با محوریت مبارزات فضایی لک زده، Guardians of The Galaxy همان عنوانی است که به دنبال آن میگردید.
مثبت
- روایت داستانی جذاب
- شخصیت پردازی فوق العاده
- گیمپلی سرگرم کننده
- پشتیبانی از کنترلر PS5 و بارگذاری کوتاه
منفی
- مشکلات فنی گاه و بی گاه به مانند گلیچهای صوتی و دیر لود شدن تکسچرها