بازی Black Myth: Wukong بعد از چندین سال انتظار بالاخره به دستمان رسید و خوشبختانه در رابطه با سطح کیفی آن با خیال راحت میتوان گفت که سازندگان آن در استودیوی Game Science به خوبی توانستهاند ایدههای ناب خود را به اجرا در بیاورند و پروژهی چندین و چند سالهی خود را در نهایت به بهترین، یا یکی از بهترین بازیهای سال 2024 تبدیل کنند.
استودیوی Game Science توانسته با الهام گرفتن از بازیهای صاحبسبک استودیوی From Software و ترکیب کردن آن با ایدههای منحصر به فرد خود، یک فرمول کاملا جدید را ابداع کنند که حتی برای پلیرهای پایه ثابت بازیهای سولزلایک هم تازگی داشته باشد.
ستینگ داستانی و جهان بازی
بازی Black Myth: Wukong با اقتباس از روی یک داستان معروف چینی ساخته شده است که ریشه در دل اساطیر و افسانههای باستانی مردمان چین دارد. شخصیت اصلی بازی، یک میمون جنگجو به نام سون ووکانگ است که به دنبال رسیدن به قدرتهای خداگونهی بوداها، در تلاش است تا شش جسم قدرتمند جادویی را در شش فصل متفاوت این خط داستانی به دست آورد و در نهایت به خواستهی دیرینهی خودش که نامیرا شدن و زندگی جاودانه است، برسد.
از دشمنان معمولی در گوشه و کنار نقشههای مراحل مختلف گرفته، تا دهها باس فایت جذاب و شخصیتهای جالبی که هر یک به نوبهی خود به ووکانگ یاری میرسانند، همگی به طور کامل بیرون آمده از افسانههای ژاپنی هستند و دیتای داستانی بسیار زیادی را در پشت پردهی خود پنهان کردهاند.
داستان بازی Black Myth: Wukong در شش مرحلهی متفاوت روایت میشود و هر یک از این مراحل از لحاظ طراحی محیطی، اتمسفر، تنوع دشمنان و نوع باس فایتها به طور کامل با یکدیگر متفاوتاند. برای مثال در سه مرحلهی ابتدایی بازی، به ترتیب یک محیط جنگلی سرسبز، یک محیط بیابانی و خشک و یک محیط کوهستانی و برفی را تجربه خواهید کرد که هریک حس و حالی کاملا منحصر به فرد به خود را دارند و در برخی موارد حتی از لحاظ طراحی مراحل و چیدمان دشمنان و نوع این دشمنان نیز رویهی متفاوت خود را در پیش میگیرند و تجربهی بسیار یونیک و خاص را برای بازیکن به ارمغان میآورند.
شاید در وهلهی اول پیش خودتان فکر کنید که آیا برای یک بازی بزرگ به وسعت و بزرگی بازی Black Myth: Wukong تنها شش مرحله کافی است؟ با اینکه هر یک از این مراحل از لحاظ طراحی سبک و سیاق مختص به خود را دارند، اما هرکدام به بخشهای کوچکتری تقسیم میشوند و این بخشهای کوچکتر نیز ممکن است از لحاظ طراحی و حس و حال محیطی، جلوهای کاملا متفاوت داشته باشند و با استفاده از انواع جدیدی از دشمنان، تجربهای کاملا متفاوت را نسبت به دیگر بخشهای همان مرحله برایتان به ارمغان بیاورند.
به طور کلی بازی Black Myth: Wukong دنیای بسیار بزرگ و زیبایی دارد و از لحاظ ساختاربندی مراحل نیز نمیتوان آن را یک بازی جهان باز در نظر گرفت. بلکه تنها المانهایی از سبک سندباکس در آن مورد استفاده قرار گرفتهاند و مانند خیلی از عناوین سولزلایک مثل سری دارک سولز یا بازی سکیرو، با پیشروی در بازی و کشف چکپوینتهای جدید، بین این چکپوینتها جابهجا شوید و به محیطهای قبلی نیز سر بزنید. مواردی مثل تعامل برقرار کردن با برخی از کاراکترهایی که در یک محیط ثابت قرار میگیرند، یا عبور از مسیرهایی که در ابتدای بازی در دسترس نیستند و با دریافت قدرتهای جدید در مراحل پیش رو میتوانید از آنها استفاده کنید، از جمله مواردی هستند که شما را ایجاب میکنند تا به محیطهای قبلی بازی برگردید.
بررسی گیمپلی | سولزلایک یا هکانداسلش؟
در طول این چند سالی که سازندگان بازی Black Myth: Wukong هر چند وقت یک بار، یک تریلر نفسگیر و جذاب را از پروژهی بزرگ خود به اشتراک میگذاشتند، همواره یکی از فیدبکهای ثابت از سوی بازیکنان این بود که گیمپلی بازی شباهتهای بسیار زیادی با بازیهای استودیوی From Software دارد و قطعا میتوان آن را یک بازی سولزلایک در نظر گرفت. اما خود سازندگان بازی مدام از معرفی شدن بازی خود به عنوان یک اثر سولزلایک اجتناب کردهاند و بارها اذعان داشتهاند که بازی Black Myth: Wukong سبک و سیاق منحصر به فرد خودش را دارد و به هیچ وجه یک بازی سولزلایک نیست. اما کدام یک از این دو گروه بهتر سبک و سیاق گیمپلی بازی Black Myth: Wukong را توصیف میکنند؟
در حقیقت تعریف درست از سبک گیمپلی بازی Black Myth: Wukong این است که در بازی شاهد به کار رفتن المانهای زیادی از عناوین سولزلایک هستیم، درحالی که به طور همزمان سازندگان بازی مبارزات سبک هکانداسلش را نیز مورد استفاده قرار دادهاند و دقیقا به گفته خودشان توانستهاند یک تجربه کاملا جدید را به ارمغان بیاورند.
مواردی مثل قابلیت بازیابی سلامتی به طور محدود از طریق یک آیتم مشابه Estus Flask (در بازی Elden Ring) به نام Gourd، چکپوینت محور بودن مراحل بازی و ثبت پیشرفت بازیکن یا در صورت کشف یک چکپوینت جدید یا از طریق شکست دادن یک باس فایت، درست مشابه مکانیزم بونفایرها در سری بازی دارک سولز و دیگر بازیهای سولزلایکی، از جمله المانهایی هستند که به طور مستقیم از بازیهای سولزلایکی الهام گرفته شدهاند اما تغییرات مختص به خود را نیز بر روی آنها اعمال کردهاند.
از طرفی دیگر، یکی از شاخصترین مکانیزمهای مشترک بین عناوین سولزلایک، یعنی افتادن امتیازت جمعآوری شده در محل شکست خوردنتان و از دست رفتن آنها برای همیشه در صورت دوباره شکست خوردن، به طور کامل در بازی Black Myth: Wukong نادیده گرفته شده است. تقریبا میتوان گفت به جز مجددا ریسپان شدن دشمنان عادی، در صورت شکست خوردن خسارت خاصی را متحمل نخواهید شد و بازی نسبت به ساختههای استودیوی From Software بخشش زیادی در مقابل شکستهایتان از خودش نشان میدهد.
از طرفی دیگر، سیستم نقشآفرینی ارتقای شخصیت اصلی بازیهای سولزلایک نیز در بازی Black Myth: Wukong جای خود را به چند درخت Skills داده است که بیشتر شبیه نمونهی به کار رفته در بازی Sekiro: Shadows Die Twice به نظر میرسد، با این تفاوت که دسترسیهای بسیار بیشتری را در اختیار بازیکن قرار میدهد.
تا حد زیادی میتوانید در موقعیتهای مختلف، سبک مبارزهای خودتان را نیز متناسب به سبک مبارزهای فلان باس فایت تغییر بدهید تا شانس بیشتری برای پیروزی در مقابل آن داشته باشید. یکی از کارآمدترین ویژگیهای بازی Black Myth: Wukong برای ایجاد تغییر در سبک مبارزهای شخصیت اصلی، استفاده از مکانیزم Stances است که مشابه آن را نخستین بار در بازی Ghost of Tsushima تجربه کرده بودیم.
هر یک از استنسهای موجود در بازی، ضربه سنگین شخصیت اصلی را به طور کامل تغییر میدهند و بسته به فرم مبارزه کردن یک باس فایت، میتوانید بهترین استنس را برای مقابله با او انتخاب کنید.
از سویی دیگر، در بازی طلسمهای جادویی متعددی در دسترس شخصیت اصلی قرار گرفتهاند که تعداد نسبتا زیادی از آنها در بازی وجود دارد و هر بار تعداد محدودی از آنها را میتوانید برای استفاده کردن انتخاب کنید. این طلسمهای جادویی نیز همانند مکانیزم استنسها، یک قابلیت دیگر در اختیار شما قرار میدهند تا برای مقابله با هر دشمن متفاوت، استایل مبارزهای مناسب آن را برای خودتان تنظیم کنید و شانس بیشتری برای پیروزی داشته باشید.
بررسی تمامی جادوها، قدرتهای ویژه و المانهای مبارزهای در بازی Black Myth: Wukong ساعتها زمان میبرد و به محتوای اختصاصی خودش نیازمند است. برای مثال یکی از قدرتهای سون ووکانگ افسانهای، قابلیت تغییر شکل دادن است که به نحو احسن در گیمپلی بازی اعمال شده است و سازندگان بازی نیز به خوبی توانستهاند با حفظ تعادل قدرت شخصیت اصلی در مقایسه با دشمنان، از ویژگیهای مثبت این قابلیت استفاده کنند. تعدادی از دشمنان درون بازی که با یک اِفکت تصویری آبیرنگ متمایز جلوه داده میشوند، بعد از شکست خوردن، یک گوی آبی رنگ از خود به جای میگذارند که با دریافت آن میتوانید از آنها حین مبارزه استفاده کنید و در حد یک حرکت ویژه، به آن موجودات تغییر شکل بدهید. یکی دیگر از قدرتهای تغییرشکل دهندهی موجود در بازی نیز مدت زمان بسیار بیشتری دارد، با این تفاوت که دشمنان بسیار کمتری برای استفاده در این قابلیت برنامهریزی شدهاند.
باسفایتهای افسانهای، نقطه قوت اصلی بازی
در تمام این سالها تنها موردی که به طور کامل در رابطه با بازی Black Myth: Wukong از آن مطمئن بودیم، این بود که این بازی قرار است باسفایتهای بسیار زیاد و البته بسیار جذاب، چالشبرانگیز و زیبایی داشته باشد و خوشبختانه کاملا هم همینطور است! در بازی Black Myth: Wukong تعداد 81 باس فایت قرار دارند که تنها تعداد بسیار کمی از آنها به صورت ریاسکین شده مجددا در مراحل مختلف مورد استفاده قرار گرفتهاند. تعداد باس فایتهای بازی Black Myth: Wukong به قدری زیاد از آب درآمده است که گاهی اوقات ممکن است پس از ساعتها مبارزه، بالاخره یک باس بسیار سخت را شکست بدهید و سپس در اتاق بعدی، با یک باس فایت دیگر مواجه شوید!
با اینکه هر یک از این باس فایتها میتوانند چالش زیادی برای بازیکن ایجاد کنند، خوشبختانه سازندگان بازی توانستهاند به خوبی تعادل درجه سختی بازی را حفظ کنند. به همین خاطر هرچقدر هم که باس فایت مقابل شما چالشبرانگیز و سخت باشد، در مقابلش، شخصیت اصلی بازی هم قدرت بسیار زیادی دارد و در صورت استفاده درست و به موقع از قدرتهای ویژه، میتواند چالش بسیار زیادی را به همان باس فایتها تحمیل کند.
یکی از نوآوریهای بسیار جالب سازندگان بازی Black Myth: Wukong در خلق برخی از این باس فایتها این است که علاوه بر بهره گرفتن از فرمهای تک فازی و دو فازی به کار رفته در باس فایتهای بازیهای سولزلایک، یک فرم جدید را نیز به وجود آوردهاند که در آن مبارزه با یک باس فایت، یا بخشی از آن مبارزه، به یک سِتپیس جداگانه تبدیل میشود و حس و حال یک مرحلهی جداگانه را به خودش میگیرد.
به راستی که یکی از نقاط قوت اصلی بازی Black Myth: Wukong، غیرقابل پیشبینی بودن حوادث داستانی یا پیچشهای عجیب و غریب گیمپلی آن است که به یکباره رخ میدهد و حسابی شما را غافلگیر میکند. پس اگر به یکباره مشاهده کردید که شکل شخصیت اصلیتان کامل تغییر کرد و در یک سایز کوچکتر در داخل یک خانهی عروسکی شروع به مبارزه با بوداهای کوچک کرد، اصلا تعجب نکنید و انتظار حوادث عجیبتر از آن را هم داشته باشید!
هیج اثری بینقص نیست، مخصوصا بازی Black Myth: Wukong
بازی Black Myth: Wukong اولین پروژهی کنسولی و بزرگ استودیوی Game Science محسوب میشود و تیم سازنده آن پیش از این به جز تولید بازیهای موبایلی، تجربهای در ساخت بازیهای بزرگ و جاهطلبانه در قالب پروژههای AAA نداشته. به همین خاطر زیاد دور از ذهن نیست که ایرادات فنی متعددی را در ساختار این بازی بزرگ مشاهده کنیم.
بیشتر ایرادات بازی Black Myth: Wukong از حیث فنی تجربهی شما از این بازی را دچار مشکل میکنند. برای مثال در طول مراحل بازی قرار است با صدها دیوار نامرئی مختلف مواجه شوید که بعضا کاملا غیرمنتظره و در جای غیرمنتظرهای قرار گرفتهاند. گاهی اوقات ممکن است از روی سکوهای مختلف بپرید و خودتان را به یک مسیر کاملا جدید برسانید، درحالی که در نزدیکی همان سکو، ممکن است یک سکوی کاملا مشابه وجود داشته باشد که به طور کامل توسط یک دیوار نامرئی پوشانده شده و نمیتوان به روی آن پرید.
برای یک بازی نسل نهمی که مراحل آن ساختاری خطی دارند، به سختی میتوان وجود این تعداد زیاد از دیوارهای نامرئی را توجیه کرد. مخصوصا وقتی بازیهای بسیار قدیمی مثل Dark Souls را داریم که مراحلش ساختاری مشابه را دنبال میکردند و از کمترین مقدار دیوارهای نامرئی تشکیل شده بودند.
یکی دیگر از ایرادات فنی بازی Black Myth: Wukonk که اغلب در باس فایتهای بازی خودش را نشان میدهد، هیت باکسهای پر از ایراد و مشکلدار برخی از باسها است که باعث میشوند به سختی بتوانید به باس فایت مقابل خود که اغلب جثههای بسیار بزرگی هم دارند، ضربه وارد کنید. این مورد مخصوصا در یکی از باس فایتهای مهم بازی که ووکانگ را در مقابل یک اژدهای باستانی قرار میدهد، به شدت شما را اذیت خواهد کرد و به جز استفاده از برخی قدرتهای خاص و یک استنس به خصوص، راه دیگری برای بهبود یافتن آن پیدا نخواهید کرد.
بازی Black Myth: Wukong توسط یک استودیوی چینی ساخته شده و مارکت اصلی مورد هدفش نیز جامعهی گیمرهای چینی است. به همین خاطر زبان چینی، زبان اصلی دوبلهی صوتی بازی محسوب میشود و انیمیشنهای صورت و حرکات دهان کاراکترها حین صحبت کردن نیز کاملا با دوبله چینی هماهنگ شده است. از آنجایی که زبانهای چینی و انگلیسی تفاوتهای بسیار زیادی با یکدیگر دارند و حتی از یک خانواده زبانی مشترک نیز تشکیل نشدهاند، حین استفاده از دوبله انگلیسی بازی، هیچ هماهنگی ظاهری بین صدای کاراکترها و حرکات دهان و صورتشان وجود ندارد.
گاهی اوقات حتی ممکن است کاراکتری را درحال صحبت کردن مشاهده کنید، اما هیچ صدایی از او نشنوید. دلیل اصلیاش هم این است که طول جملات در زبان چینی ممکن است بسیار متفاوت از طول جملات ترجمه شده باشد. ناهماهنگی آزاردهندهی دوبله انگلیسی با لیپسینک ضبط شده برای کاراکترها، باعث شده خیلی از گیمرهای غیر چینی، از دوبله چینی و زیرنویس انگلیسی استفاده کنند که خودش مجددا باعث بروز مشکلات دیگری مثل از دست دادن بسیاری از صحنههای جذاب موجود در کاتسینها به علت مشغول بودن چشمها برای مطالعهی زیرنویسهای طولانی، خواهد شد.
محتوای صوتی و تصویری، قسمت بینقص بازی
اگر تعدادی از ایرادات فنی انجین بازی Black Myth: Wukong مثل فریمهای ساختگی پرفورمنسمود در نسخه PS5 را فاکتور بگیریم، محتویات صوتی و تصویری این بازی را احتمالا میتوان بینقصترین بخش این پروژه دانست. از فیزیک اشیای مختلف مثل دانههای انباشته شدهی شن و برف گرفته، تا تکان خوردن تکههای مختلف لباسهای ووکانگ و انیمیشنهای بسیار نرم و روان شخصیت اصلی در حین مبارزات؛ بازی Black Myth: Wukong از لحاظ بصری یک شاهکار هنری به شمار میرود که با به پایان رسیدن هر مرحله، یک انیمیشن اختصاصی – با سبکهای هنری مختلف – نیز به نمایش میگذارد و احترام زیاد تیم سازنده به هنرهای بصری مختلف را نشان میدهد.
از لحاظ صوتی نیز یک آلبوم پر از موسیقی متنهای شنیدنی را داریم که درست مثل افسانهی قدیمی ووکانگ، از دل فرهنگ غنی کشور چین بیرون آمدهاند و حس و حال بسیار متفاوتی به هر یک از مراحل بازی، یا هر یک باس فایتها بخشیدهاند. به لیست ساندترکهای شنیدنی بازی، قطعههای سنتی آن ایزد بدون سر در مرحله دوم را نیز اضافه کنید که به نوبهی خودش جذابیت بسیار زیادی به این بخش از بازی بخشیده است و زیباییهای این مرحله را دوچندان کرده است.
سخن پایانی
این بازی بر روی PS5 تجربه و بررسی شده است
بازی Black Myth: Wukong یک اثر صاحبسبک و استثنایی است که ارزش بالای جاهطلبیهای یک تیم بازیسازی خلاق را نشان میدهد. سازندگان بازی توانستهاند با ترکیب المانهای دو سبک سولزلایک و هکانداسلش، یک معجون فوقالعاده از مبارزت سبک جدید خلق کنند و در طول شش مرحله بسیار طولانی، دائما بازیکن را پای نمایشگر میخکوب نگه دارند و حتی اجازهی استراحت به او ندهند.
اگر به دنبال یک تجربهی متفاوت و جدید هستید و میخواهید یک ماجراجویی نفسگیر و تماشایی را تجربه کنید، بازی Black Myth: Wukong بهترین انتخاب در ایام پیش روی شماست. درجه سختی متعادل بازی گاهی اوقات ممکن است حسابی شما را به چالش بکشد، اما کافی است مثل هر بازی سولزلایکی دیگری، الگوهای حرکتی حریف خود را یاد بگیرید و سپس بهترین ترکیب اسکیلها را برای مبارزه با او پیدا کنید. سپس متوجه خواهید شد که در طول بازی Black Myth: Wukong قرار است حس قرار گرفتن در نقش یک خدای باستانی را تجربه کنید و در نقش او به مبارزه با دیگر خدایان چین باستان بپردازید.
نقد و بررسی
Black Myth: Wukong
بازی Black Myth: Wukong یک اثر صاحبسبک و استثنایی است که ارزش بالای جاهطلبیهای یک تیم بازیسازی خلاق را نشان میدهد.
مثبت
- باسفایتهای جذاب و متنوع
- محیطهای پرتنوع و مراحل غیرتکراری
- گیمپلی سبک جدید با الهام گرفتن از نقاط قوت سبکهای دیگر
- روایت تماشایی افسانهی ووکانگ در مسیر جاودانگی
منفی
- مشکلات فنی متعدد مثل دیوارهای نامرئی پرتعداد و هیتباکسهای آزاردهنده
- ناهماهنگی دوبله انگلیسی با لیپسینکهای چینی
- ضعف Performance Mode در نسخه PS5