در این قسمت از سری مقالات تاریخچه بازیها با من و وبسایت خبری تحلیلی گیم پالت همراه باشید تا باهم نگاهی به تاریخچه و فراز و فرودهای مجموعه بازی بتمن و به طور دقیقتر Batman Arkham بیاندازیم.
سهگانه بتمن استودیو راک استدی (Rock Steady) در دنیای بازیهای ویدئویی، دقیقا همان جایگاهی را دارد که فیلمهای ساخته دست نولان در مدیوم سینما دارند. هر سه عنوان ساخته شده به دست راک استدی و حتی بازی کمتر دیده شدهای چون Batman Arkham Origins نهتنها به خودی خود عناوین بسیار با کیفیتی در تمام زمینهها و در سال انتشار خود به شمار میرفتند. بلکه بهگونهای پارا از مدیوم خود فراتر گذاشتند و موفق یه خلق یونیورس و داستانهای مخصوص و جدیدی بر پایه یکی از محبوبترین قهرمانهای دی سی یعنی بتمن شدند. علاوه بر این امروزه کمتر مخاطب و بازیسازی را میتوان پیدا کرد که از تاثیری که عناوین بتمن آرکام روی مدیوم ویدئو گیم و عناوین بعد از خود گذاشتند، ناآگاه باشد.
طی سال گذشته شاهد عرضه بازی Gotham Knights بودهایم که جای خالی بتمن در آن به شدت احساس میشد. اگرچه بتمن دنیای آرکام در بازی Suicide Squad: Kill The Justice League نیز حضور داشت اما طی حوادثی که در داستان بازی رقم میخورد، بتمن به یک شخصیت شرور تبدیل شده است و هدف جوخه انتقام قرار گرفته است. گروهی که مامور شده تا تمام اعضای لیگ عدالت از جمله بتمن را نابود کنند. حال که خبری از نسخه جدید سری بازی Batman نیست در این مقاله به بررسی اجمالی سه گانه بتمن راک استدی و عنوان آرکام اریجینز خواهیم پرداخت. همچنین حین یک بازگویی کلی از داستان مجموعه، از این خواهیم گفت که چه عواملی منجر به شکست و موفقیت هر عنوان شدند.
1_ Batman: Arkham Asylum 2009
تیمارستان آرکام اولین اثر از سری بتمن آرکام و شروعکننده یکی از برترین سهگانههای تاریخ بازیهای ویدئویی بود. داستان بازی از جایی گره میخورد که جوکر در مسیر انتقال به تیمارستان آرکام از دست ماموران فرار میکند. در ادامه او تلاش میکند تا با نقشهای هوشمندانه کنترل تیمارستان را در دست بگیرد. در نتیجه بنتمن برای مقابله با جوکر به تیمارستان میرود. محیط داخلی و محوطههای اطراف Arkham Asylum، اصلیترین لوکیشن وقوع اتفاقات عنوان است.
جوکر قصد دارد تا با گونهای بمبهای مخصوص شهر گاتهام را نابود کند. او همچنین با گاز سمی خاصی که ساخت، موفق شد تا بسیاری از دشمنان دیرینه بتمن و افراد بستری در تیمارستان را تحت کنترل خود در آورد و به جان بتمن بیاندازد. حال بتمن باید ضمن تعامل و مقابله با دشمنان خود در محیط تیمارستان، راهی برای خنثی کردن نقشه جوکر و نجات شهر گاتهام بیابد. بیشتر داستان نیز به سیر تلاشهای بتمن و اتفاقاتی که برای او در جریان رسیدن به این هدف رخ میدهند، اختصاص دارد.
اولین بازی مجموعه آرکام، از لحاظ روایی، عنوانی گیرا بود. عنوانی که بهخوبی مخاطب را تا انتها با خود درگیر میکرد. حضور گسترده شخصیتهای کمیکهای بتمن و پرداخت خوب تکتک این افراد مثل Gordon، Scarecrow، Poison Ivy و Bane در کنار Mr.Freeze و Victor Zaas از نقاط قوت بارز بازی بود. به جرئت میتوان گفت پیش از این در هیچ بازی دیگری ندیده بودیم که استودیو سازنده، چنین استفاده درست و وفادارانهای از پتانسیلهای اسطورهشناسی و کاراکترهای دنیای کامیکهای بتمن بکند.
راک استدی همچنین برای پیریزی شالوده سیستم مبارزات بازی به سراغ سبک Brawler رفته بود. مبارزات Arkham Asylum نسبت به استانداردهای امروز بسیار ساده اما همچنان مناسب، سازگار، جذاب و لذتبخش است. همچنین استفاده مناسب و هوشمندانه تیم سازنده از گجتها و تواناییهای بتمن و گنجاندن آنها در گیمپلی از دیگر نقاط قوت بارز این عنوان بود. راک استدی بهشکلی خلاقانه از این قابلیتها و واقعیت کارآگاه بودن بتمن استفاده کرده و دست به خلق پازلهایی جذاب و هوشمندانه زده است. از جنبه گرافیکی همچنین تیمارستان آرکام در زمان خود، یک بازی پیشرو بود.
اثری که بهزیبایی موفق به ترسیم پرجزئیات چهره و ظاهر شخصیتهای جهان بتمن شده بود. همچنین اتمسفر تاریک، سیاه، بارانی و افسردهکننده تیمارستان آرکام از دیگر نقاط قوتی بود که حسابی مورد تقدیر مخاطبان قرار گرفت. در کل منتقدان نیز بسیار از بازی استقبال کردند. آنها دنیاسازی و روایت و همچنین مبارزات بازی را ستودند و درنهایت تیمارستان آرکام با کسب نمرهی متای بسیار عالی 92 به کار خود پایان داد.
موفقیت هنری تیمارستان آرکام و فروش خوب بازی، زمینهساز شروع پروژه کار روی بازی بعدی و تبدیل شدن بتمن آرکام به یک مجموعه شد. موسیقی گوشنواز، دیالوگنویسی استادانه و صداپیشگی درجه یک کوین کانوی، مارک همیل و سایر صداپیشگان از دیگر دلایل موفقیت این نسخه بود.
اولین بازی بتمن راک استدی، طلسم عناوین ویدئو گیمی ابر قهرمانی را شکست و برای اولین بار یک عنوان درخور در حد نام بتمن، در مدیوم مذکور، ارائه داد. بهنوعی یک بازی بر اساس دنیای بتمن با این کیفیت، در آن زمان دور از انتظار بود. از دلایل مهم موفقیت همه جانبه اثر نیز میتوان جدای از این عوامل به این واقعیت اشاره کرد که تیمارستان آرکام پس از مدتها با استفاده درست از عناصر این سبک، توانست سیستم مبارزات براولر را باری دیگر محبوب کند. Arkham Asylum از هر جهت یک بازی فوقالعاده و بتمنی بینظیر بود.
2_ Batman: Arkham City
بتمن شهر آرکام بهشکلی غیرمنتظره، از تمام جهات ممکن، تجربه پیشین را ارتقا داده و تکمیل کرد. موفقیت این نسخه بهاندازهای بود که امروزه از آرکام سیتی نهتنها به عنوان بهترین بازی اقتباسی از دنیای بتمن، بلکه در جایگاه یکی از برترین بازیهای تمام ادوار یاد میکنیم. داستان دومین بازی از سهگانه بتمن از جایی آغاز میشود که پس از اتفاقات بازی قبلی، جوکر در مییابد در شرف مرگ است. در نتیجه تصمیم میگیرد که قبل از مرگ خود، بتمن را نیز دقیقا به همان ویروسی که خود از آن رنج میبرد، مبتلا کند. هدف اصلی جوکر اما همچنین مبتلا کردن همه مردم گاتهام از طریق آلوده کردن بیمارستانها با خون آلودهی خود است.
بتمن در اوایل داستان به این ویروس مبتلا میشود. حال او باید در جریان بازی در برابر تبدیل شدن به جوکری دیگر، مقاوت میکند. همچنین برای نجات شهر گاتهام و خودش، مجبور به رویارویی و ارتباط گرفتن با شخصیتهای نامآشنای مختلفی همچون Dr. Freeze و Poison Ivy، Ra’s Al Ghoul، Hugo Strange، Penguin و Cat Woman و سایر کاراکتر ها میشود. شخصیتهایی که هریک نقش و اهداف بهخصوص خود را در داستان ایفا میکنند و بهخوبی به اهداف، پیشینه و انگیزههای آنان پرداخته میشود.
یکی از جذابترین عناصر بازی در زمان عرضه، قابلیت تجربه اثر در نقش زن گربهای در پارهای از مراحل بود. موردی که با رویکرد خلاقانه و ساختار گیمپلی روان و لذتبخش خود، جذابیت و تنوع بیبدیلی به سیر ماموریتها بخشیده بود. علاوه بر این مانع بر تکراری شدن روند گیمپلی شده و باعث بررسی شدن داستان از دید شخصیتی دیگر شده بود. موردی که عمق و ماهیت ملموستری به داستان میبخشید.
هر یک از ابرشرورها و شخصیتهای مکمل دنیای کمیکهای بتمن از لحاظ ظاهری و پرداخت، به خوبی تصویرسازی شده بودند. همچنین تمام این کاراکترها در جای مناسب خود در داستان نقشآفرینی میکردند. داستانی پر کشش با روایتی مرموز و گیرا از دیگر نقاط قوت فراموشنشدنی آرکام سیتی بهشمار میرفت. در کل نیز داستان و روایت بازی بهشدت نسبت به نسخه پیشین از نظر عمق و کیفیت، ارتقا پیدا کرده بود. اما داستان تنها زمینهای نبود که آرکام سیتی در آن درخشان عمل کرده بود. یکی از دلایل اصلی دیگری که سطح آرکام سیتی را تا اندازه یکی از برترین عناوین ویدئو گیمی تاریخ ارتقا داد، چیزی نبود جز یک هسته گیمپلی فوقالعاده لذتبخش و متعادل.
وجود دو شخصیت قابل بازی به معنی وجود دو دسته از پازلها و دو سیستم مبارزه کاملا متفاوت بود. ساختار محیطهای بازی به گونهای بودند که هر یک از دو شخصیت قابل بازی برای گذر از آنها به چالش کشیده میشدند. بهشکلی که باید از قدرتهای مخصوص خود استفاده کنند اما در عین حال طراحی محیط مراحل هر دو شخصیت، عموما ثابت بود. به عنوان مثال در یک محیط ثابت هم دیوارهای قابل بالا رفتن برای Cat Woman و هم دستگیرههایی برای قلاب انداختن بتمن، گنجانده شده بود. تا پلیر بتواند با هر یک از شخصیتهای خود و استفاده از استراتژی و قابلیت مناسب از محیط عبور کند.
همین عامل از دلایل اصلی کاملتر شدن و جذابتر بودن گیمپلی آرکام سیتی نسبت به عنوان پیشین بود. همچنین تمام بخشهای بازی با توجه به پیشرفت گرافیکی ملموس اثر نسبت به نسخه قبلی، واضحتر بود و از انیمیشنهای بهتری بهره میبرد و روانتر از قبل شده بود.
دو سیستم مبارزه بسیار جذاب با یک درخت مهارتی کامل و انیمیشنها و فینیشرهای جذابتر و متنوعتر در کنار معماهای بیشتر و پازلهای محیطی چالش برانگیز از دیگر دلایل گیرایی فوقالعاده گیمپلی بودند. همچنین گجتها و ابزار و تواناییهای ویژه بتمن در این نسخه بیشتر شده بودند و در موقعیتهای جذابتری مورد آزمایش قرار میگرفتند. اتمسفر تاریک شهر گاتهام و انیمیشنها و فیزیک حرکات کاراکترها نیز حال به لطف پیشرفت گرافیکی، زیباتر از همیشه بهنظر میرسید.
راک استدی ثابت کرده بود که در خلق دنیایی بزرگتر و قرار دادن محتوای فرعی ارزشمند در آن، استاد شده است. تنوع محیطی بهطبع افزایش یافته و این جهانبازتر شدن بازی، آزادی عمل و هیجان گیمپلی را بیش از پیش کرده بود. حال مخاطب بیشتر و بهتر خود را در قالب شوالیه شبهای گاتهام لمس کرده و قبول میکرد. پربیراه نیست که ادعا کنیم آرکام سیتی یکی از پرجزئیاتترین و زیباترین شهرها، مدلسازی شخصیتها و در کل جلوههای بصری زمان عرضه خود را داشت.
موسیقی و صداگذاری هم با کیفیت تمام صورت پذیرفته بود. در یک کلام تمام اجزای تشکیل دهنده Batman Arkham City بهشکلی کنار هم قرار گرفته بودند که بهترین بازی بتمن ممکن و یکی از ممتازترین عناوین سال انتشار خود را تشکیل بدهند. آرکام سیتی همان چیزی بود که طرفداران بتمن و منتقدان سالها انتظار آن را میکشیدند. با فروشی بالغ بر 12.5 میلیون نسخه، آرکام سیتی تبدیل به پرفروشترین و موفقترین بازی فرانچایز شد. کسب نمرهی متای 96 از میانگین بررسیهای ثبت شده در متاکریتیک، گواه دیگری بر این مدعا بود.
خلاصه اگر از من بپرسید، چرا دومین اثر از سهگانه بتمن آرکام، بهترین بازی با محوریت این شخصیت و یکی از کمنقصترین ویدئو گیمهای تاریخ است. بهسادگی پاسخ خواهید گرفت که به علت فوقالعاده بودن در تمام زمینهها. شاید امروز برخی از بخشهای داستان و مبارزات بازی ساده و کلیشهای به نظر برسند. ولی در آن سالها، شهر آرکام عنوانی بود که فراتر از یک بازی بدون نقص بود، آرکام سیتی یک شاهکار بود.
3_ Batman: Arkham Origins
پس از عرضهی شهر آرکام، راک استدی یک استراحت چهار ساله به خود داد و مشغول توسعه یک عنوان بتمن جاهطلبانه برای نسل هشتم شد. اما روند دو ساله انتشار بازیهای مجموعه مختل نشد. چراکه در سال 2013 شاهد عرضه یک نسخه فرعی و پیشدرآمدی بسیار باکیفیت بر اولین بازی بتمن آرکام بودیم. این عنوان چیزی نبود جز ریشههای آرکام که برای اولین بار توسط استودیویی جز راک استدی و به وسیله شعبه مونترال استودیو بازیسازی برادران وارنر توسعه یافته بود.
وقتی خبر کار کردن یک استودیوی دیگر روی سری بتمن به گوش مخاطبان رسید، تعداد زیادی از طرفداران بهشدت نگران کیفیت نهایی، این پروژه شدند. ولی با این وجود خوشبختانه Arkham Origins باوجود نقصهای خود، یک بتمن بسیار جذاب و باکیفیت بود. عنوانی که شاید به مرزهای کیفی شاهکاری مثل شهر آرکام نزدیک نشود ولی این چیزی از عالی بودن آن کم نمیکند.
از لحاظ گرافیکی ریشههای آرکام با موتور گرافیکی دیگری توسعه یافته بود. با این وجود نتیجه کار بسیار چشمنواز و مناسب بود. بازی اتمسفر گیرای نسخههای پیشین را حفط کرده و انیمیشنهای آرکام سیتی را رئالیستیکتر و جزئیات بصری به کار رفته را به خوبی ارتقا داده بود. حال ظاهر شخصیتها و محیطها از ریزهکاریهای مثالزدنی و پولیش دقیقیتری بهره میبردند. گیمپلی بازی در اصل به شالوده سیستم مبارزات عناوین راک استدی به درستی وفادار بود. بهگونهای که در وهله اول شاهد یک سیستم مبارزه براولر جذاب اما سنگینتر با تم و کارکرد همیشگی بودیم.
از جنبه استفاده از تواناییهای بتمن و گجتهای او، Origins راه آرکام سیتی را در پیش گرفته بود. بازی نسبت به آرکام سیتی مقداری اکشنتر شده بود ولی هنوز شاهد المانهای پلتفرمینگ و پازلهای محیطی در ساختار آن بودیم.
اصلیترین مشکل بتمن شعبه مونترال وارنر برادرز اما چیزی نبود جز ضعف در بخش داستان و روایت. داستان آرکام اریجینز ابدا غیرقابل قبول نبود و در حد متوسط و حتی رضایتبخشی ردهبندی میشد. ما شاهد حضور و پرداخت جذاب شخصیتی مثل Black Mask، Killer Crock و… هستیم. آلفرد همچنین نقش مهمی در داستان ایفا میکند. با این وجود قصهی ریشههای آرکام اصلا و ابدا عمق و خلاقیت دیوانهوار نسخه پیشین را نداشت. کلیت داستان از جایی گره میخورد که بتمن در برههای خاص توسط پلیس گاتهام و تعدادی از قاتلان حرفهای تعقیب میشود.
در چنین شرایطی بتمن جوان قصه علاوه بر تلاش برای مقابله با این هشت قاتل حرفهای که شامل کیلر کراک، Death Stork، Dead Shot و… میشود. باید از دست پلیس نیز فرار کند و در عین حال در مسیر پایین کشیدن Black Mask که سلطان جنایت آن زمان گاتهام است، قدم بردارد. داستان شروع بسیار هیجانانگیزی دارد ولی متاسفانه روایت در برخی مراحل از ریتم میافتد و همین مورد ضربهی مهمی به شالوده داستان زده است.
همچنین روایت آن حالت عمیق و گیرای نسخههای پیشین را ندارد. از جنبه موسیقی و صداگذاری، همچنان Arkham Origins به ریشههای سری وفادار مانده است. صداپیشگان اصلی نقش بتمن و جوکر و پارهای از کاراکترها در این نسخه به کلی عوض شد. موردی که با وجود نقشآفرینی مناسب صدابازیگران جدید با واکنش منفی گروهی از مخاطبان و منتقدان همراه بود.
در مجموع نیر ریشههای آرکام با کسب نمرهی متای ۷۶ به کار خود پایان داد. این نسخه فرعی از فرانچایز بتمن یک عنوان بسیار جذاب و باکیفیت بود. عنوانی که تاحدی مورد بیمهری رسانهها قرار گرفت. آمر فروش اما همچنان با وجود فاصله با مرزهای سوددهی آرکام سیتی، همچنان رضایتبخش بود. راک استدی اما در آن سو روی پروژه جاهطلبانه خود کار میکرد. پروژهای که قرار بود دو سال دیگر و برای کنسولهای نسل هشتم و Pc عرضه شود. قسمت سوم و انتهایی سهگانه بتمن، اثری که قرار بود تبدیل به یکی از بزرگترین و برترین بازیهای ویدئویی سال عرضه خود شود.
4_ Batman Arkham Knight
یکی از بزرگترین سوالهایی که پس از اتفاقات نسخه دوم و مرگ جوکر برای طرفداران مطرح شده بود. این بود که راک استدی چطور میخواهد بدون جوکر داستان را ادامه دهد و یک قصهی فوقالعادهی دیگر خلق کند. راک استدی اما در کمال شگفتی بهشکلی استادانه از این آزمایش دشوار، سربلند بیرون آمد. جوکر در شوالیهی آرکام نه یک دشمن فیزیکی که جوکر درون بتمن به شمار میرفت. گرچه جوکر در انتهای نسخهی پیشین کشته شد ولی ایدئولوژی و عقده مرگ او در درون بتمن و این واقعیت که بتمن به طور نامستقیم، برای اولین بار کسی را به قتل رسانده بود. هنوز در ضمیر بتمن زنده بود.
در اصل جوکری که ما در آرکام نایت میبینیم، تصور و بینشی است که بتمن از جوکر دارد. شاید از خود بپرسید که چطور ادراک یک نفر از دیگری میتواند تا به این اندازه به واقع نزدیک باشد؟ در جواب این سوال باید گفت که باتوجه به شناخت بسیار عمیق این دو کاراکتر از یکدیگر، اصلا عجیب نیست که جوکر ذهن شوالیه گاتهام، تا این اندازه به نسخه واقعی شبیه باشد. بتمن همواره در هراس است که حال که خط باریک بین خودش و جوکر را شکسته و به شکل غیرمستقیم دست به قتل زده است. ر طولانی مدت خود همانطور که جوکر میخواست تسخیر شده و به جوکری دیگر تبدیل شود.
دیگر ترس بزرگ بتمن اما به محافظت از شهر گاتهام مربوط میشود. بتمن احساس میکند که باید کسی را پرورش دهد که در صورت نبود و مرگ او، جای او را بگیرد. به نظر بروس وین، بتمن باید نه یک شخص بلکه یک ایده و سبک تفکر باشد که منشا زایش قهرمانهای بعدی شود. بهگونهای که حتی پس از مرگ بتمن نیز، شوالیههای دیگری برای مقابله با شرارت و نجات گاتهام برخیزند. این مورد با ترس عمیق بتمن از تجربهی از دست دادن جیسون تاد گره خورده و تنگنای روانی و دوراهی پیچیدهای به وجود آورده است. وحشت و اضطرابی که جوکر ذهن بتمن نیز از آن تعزیه کرده و پروتاگونیست داستان را درگیر خود ساخته است.
این دو تز عمیق، اصلیترین ستونهای روایت بتمن آرکام نایت را تشکیل میدهند. الیته علاوه بر این روایت روانشناختی، عمیق و پیچیده در کنار پرداخت شخصیتی چندبعدی و باورپذیر از جوکر و بتمن و دغدغههایشان. راک استدی موفق به خلق یک آنتاگونیست قوی دیگر شده است. آنتاگونیستی که کسی جز جیسون تاد یا همان رابین اول نیست که تحت شکنجههای وحشیانه جوکر، تعادل روانی خود را از دست داده است و قصد انتقام از استاد پیشین خود را دارد. در اصل تاد تمام فلاکت خود را ناشی سهلانگاری بروس دانسته و او را مقصر بلایی میداند که سرش آمده است.
درواقع هدف اصلی بتمن در طول روایت، تعقیب کذدن همین جیسون تاد و خنثی کردن نقشه مترسک است. در این میان بتمن باید با دغدغههای روانی و درونی خود نیز مواجه شود. تمام این عوامل دست در دست هم، شوالیه آرکام را به بالغانهترین، پختهترین، پیچیدهترین و تاریکترین اثر استودیو راک استدی تبدیل کردهاند. عنوانی که روایتی نفسگیر و کاربلدانه، یک کارگردانی هنری عالی، کات سینهایی سینمایی و استادانه و یک داستان غنی با شخصیتهایی قوی دارد. جالبتر اینکه تمام این عناصر بهشکلی ریزبینانه پردازش و در هم ذوب شدهاند.
اما فارغ از بحث داستان، آرکام نایت در زمان عرضه، دچار برخی مشکلات در بخش گیمپلی بود. مشکلاتی که با انتقاد برخی از منتقدان همراه شد. یکی از عمدهترین این ایرادات، مربوط به مبحث اظافه شدن بت موبیل به بازی بود. استفاده بیش از حد راک استدی از Bat Mobile و اصرار استودیو روی به کار بردن این اتوموبیل در مبارزات و حل معماهای بازی، عملا در برخی مواقع، اثر را از ریشههای خود دور و بیش از بتمن به یک بازی در سبک ماشین جنگی نزدیکتر میساخت. همین مبارزات طولانی و حوصله سربر بر پایه بت موبیل از مهمترین ایراداتی بودند که گریبان گیمپلی را گرفتند.
جدای از این آرکام نایت در تمام بخشهای دیگر رویکرد عناوین سابق را در پیش گرفته و از هر جهت آنها را ارتقا بخشیده بود. چه صحبت از حل معماها و استفاده از تجهیزات بتمن باشد. که اکنون، تعدادشان حتی بیشتر از قبل شده بود. چه صحبت از پازلهای محیطی جذاب و پلتفرمینگ معروف سری باشد یا درخت مهارتها، یا حتی انیمیشن و فیزیک حرکات، همگی به شدت ارتقا یافته بودند.
در مجموع از لحاظ موسیقی و صداگذاری نیز شوالیه آرکام عنوانی بینظیر بود. عنوانی که یکی از برترین اجراهای صداپیشکان خود و یک آلبوم موسیقی تاریک و تاثیرگذار را ارائه میداد که به خوبی به خلق اتمسفر مخصوص بازی، کمک کرده بودند. حال شبهای تاریک و بارانی گاتهام به لطف رنگبندی بهتر، تکسچر تمیزتر و بافتهای پرجزئیاتتر و نورپردازی هنرمندانهتر، گیراتر و هیپنوتیزم کنندهتر از همیشه به نظر میرسیدند. موسیقی ذکر شده نیز در خلق این اتمسفر ابدا تاثیر کمی نداشت.
از جنبه گرافیکی در مجموع آخرین عنوان بتمن Rock Steady، حسن ختامی بر این سهگانه جذاب و یک شاهکار بزرگ محسوب میشد. ابعاد بزرگتر شعر گاتهام، بازتابهای طبیعیتر، جزئیات دیوانهوار چهرهها و اشیا همگی و همگی آرکام نایت را چند سال جلوتر از نسل خود قرار میدادند. اصلا جزئیات بصری بازی به قدری بود که از شوالیه آرکام بهعنوان یکی از اصلیترین وزنههای سنجش توان پردازش گرافیکی کامپیوترهای آن زمان استفاده میشد.
جلوههای بصری بسیار چشمنواز و گیرا و جزئیات دیوانهوار بازی تحسین هر پلیری را بر میانگیختند. از لحاظ فنی و… نیز بازی نقصهای بسیار کمی داشت و در کل از لحاظ بصری، ممتار و دورانساز بود. البته پارهای از مشکلات فنی آزاردهنده روی پلتفرم PC گزارش شده بودند. ایراداتی که بازده بازی روی این پلتفرم چه از لحاظ آمار فروش و چه واکنش منتقدین را به شدت پایین آوردند.
در پایان نیز آرکام نایت با کسب میانگین نمره متای 87 و فروشی نزدیک به هفت الی ده میلیون نسخه به کار خود پایان داد. البته بازخورد نسخه پی سی یه علت مشکلات فنی و پارهای از مشکلات دیگر در زمان عرضه بسیار پایینتر بوده و با واکنش منفی منتقدان مواجه شد. در نهایت اما شوالیه آرکام پایانی حماسی و برازنده و حسن ختامی ستایشبرانگیز بر سهگانه درخشان راک استدی بود.
سخن پایانی
در این مقاله، گذری اجمالی به عناوین سری بازی بتمن آرکام داشتیم. فراز و نشیبهای این مجموعه را از نظر گذرانده و داستان هر نسخه را به طور کلی شرح دادیم. بدون هیچ شکی بتمن راک استدی، احیاکننده بازیهای ابرقهرمانی و یکی از برترین سهگانههای تاریخ مدیوم ویدئو گیم بهشمار میرود. سهگانهای که شامل یک شاهکار و دو عنوان از برترین بازیهای تاریخ میشود. مهمترین معجزه راک استدی ولی باززنده کردن ژانر ابرقهرمانی در دنیای بازیهای ویدئویی و ارائه اقتباسی درخور از شخصیت بتمن بود.
اصلا عجیب نیست که امروزه وجود بازیهایی چون Spiderman 2018 و غیره و بسیاری از مکانیکهای آنها را وامدار جسارت راک استدی در خلق سری بازی بتمن بدانیم. درنهایت، امید است در سالهای آینده شاهد حضور پررنگتر استودیو بااستعداد راک استدی در دنیای گیم و ظهور دوباره این استودیو با عناوین دیگر باشیم. همچنین باید منتظر ماند و دید که پس از حماسهای که Rock Steady با سری Batman Arkham خلق کرد، چه استودیو دیگری دست به ساخت عنوانی بر پایه خفاش شبهای گاتهام خواهد زد. زیرا با توجه به وسعت دنیای بتمن، بدون شک هنوز هم داستانهای بسیار زیادی برای روایت کردن در این جهان داستانی منحصر به فرد وجود دارد.