یکی از مزیتهای سبک اکشن ماجراجویی در این است که قابلیتهای فراوانی در پذیرش ایدههای جدید را در وجود خودش حفظ میکند. انعطاف بالایی که در این سبک وجود دارد باعث شده تا ژانرهای زیادی وارد این محدوده شده و تلاش میکنند تا بهترین نسخه از خودشان را ارائه بدهند. جدیدترین عنوان منتشر شده از بندای نامکو یعنی بازی Unknown 9: Awakening نام دارد که وظیفه ساخت این بازی بر عهده استودیوی تازهکاری به نام Reflector Entertainment است و قرار بود با یک اکشن ماجراجویی خاص با ایدههای جدید ما را مهمان دستاوردهای خودش کند. با گیمپالت همراه ما باشید.
داستان دنیای هارونا
بازی Unknown 9: Awakening یک اکشن ماجراجویی سوم شخص است که برای تمامی پلتفرمهای نسل جدید و PC توسط شرکت باندای نامکو منتشر شده است. Awakening داستان دختری به نام «هارونا» را روایت میکند که در کنار استاد خودش رِیکا زندگی میکند و از او شیوهها و روشهای منحصربهفردی را میآموزد که به نوعی روشهای مبارزه نیز قلمداد میشود. یکی از روزها که هارونا در حال تعلیم است مشکلی برای استاد پیش میآید که در صدد رفع آن برمیآید که در همین راه اتفاقات ناخوشایندی رخ میدهد. داستان در Awakening آنچنان پیچیده و مرموز نیست و گرههای داستانی به مرور با روند بازی باز میشوند. شخصیتهای مختلفی در طول بازی به داستان اضافه میشوند که پرداخت هر کدام از آنها به خوبی انجام شده و در روایت داستانی به خوبی به داستان کمک میکنند.
به خاطر سفرهایی که هارونا در جهانهای مختلف انجام میدهد در طول همین سفرها با شخصیتهای جدید آشنا میشود که هر کدام از آنها ویژگی شخصیتی و پرداخت بهخصوص همان منطقه و دنیا را دارند. حس انتقامی که در هارونا به وجود آمده است با پیشروی در داستان در نظر مخاطب به واسطه اطلاعاتی که در جهانهای مختلف به دست هارونا میرسد، پررنگتر میشود به طوری که عطش مخاطب را برای ادامه بازی بیشتر میکند.با این وجود داستان به جز در اندک مواردی، اوج و فرود خاصی ندارد در برخی مواقع ممکن است که انتهای داستان را پیش از به اتمام رساندنش بدانیم.
قدرتهای هارونا شاهرگ اصلی در گیمپلی
قبل از انتشار بازی، تیم سازنده تبلیغات زیادی روی هسته اصلی گیم پلی خود داشتند. گیمپلی در بازی Unknown 9: Awakening با ورود به هر جهانی تغییر میکند و امکانات جدیدی به تواناییهای شخصیت اصلی اضافه میشود. هسته اصلی بازی به دو بخش اصلی یعنی مخفیکاری و مبارزات رودرو تقسیم میشود. مبارزات نیز به دو بخش تن به تن و نبرد با اسلحه تقسیم میشود که این قسمت از بازی ممکن است یادآور عناوینی مثل بایوشاک باشد. قابلیتهای مختلفی در طول بازی برای هر بخش باز میشود که نوع هر کدام از آنها به شکلی است که میتواند سلایق مختلفی را به سمت خودش جذب کند و به مخاطب بستگی دارد که بیشتر از کدام قابلیت در طول بازی استفاده کند.
بازی در این بخش یک نقطه ضعف بزرگ دارد و یک نقطه قوت خوب دارد، یکی از قابلیتها که اتفاقا تیم سازنده به هنگام تبلیغات مانور زیادی رو آن داده بودند، امکان تبدیل یا وارد شدن به جسم فرد دیگری است. انگار که روح طرف را تسخیر میکنیم و از امکانات و قابلیتهای آن در جهت آسیب زدن به بقیه یا مخفی کاری استفاده میکنیم. نکته مثبت این قضیه این است که استفاده از این قابلیت بسیار لذت بخش است و نکته منفی این که به دلیل پرکاربرد بودنش تکراری شده و عملا قابلیتهای دیگر محو، یا نادیده گرفته میشوند.
مبارزات تن به تن یا Melee بخش دومی گیمپلی است که وجود این قسمت بازی را از چرخه تکرار نجات داده است. اگر روی درخت مهارت در بخش مبارزات تن به تن تمرکز داشته باشید قابلیتهای جالبی وجود دارند که قدرتهای هارونا را به خوبی تقویت میکنند. آیتمهای مختلفی در گوشه کنار بازی وجود دارند که برای پیدا کردن آنها باید دنیای بازی را به خوبی جستجو کنیم. همین امر درصد ماجراجویی یا گشت و گذار در محیط را افزایش داده است. درست است که قسمت پلتفرمینگ به مانند آثار مشابه و به کیفیت آنها مثل تامب رایدر یا آنچارتد نیست اما در جایگاه خودش قابل قبول کار شده است. بالا رفتن از قسمتهای مختلف محیطی مثل دیوار یا یک بخشی از کوه یا حتی رسیدن به طبقه خاصی از یک ساختمان در بازی گنجانده شده است که از این نظر تنوع خوبی به بازی بخشیده است.
هارونا قابلیتهای زیادی دارد اما هسته اصلی گیمپلی روی مخفیکاری متمرکز است. تمامی دنیاهایی که در آنها سفر می کنیم بر پایه مخفیکاری طراحی شدهاند که متاسفانه این بخش از بازی به خاطر یک سری از ایرادات به خوبی در نمیامده است. یکی از دلایلی که به مخفیکاری آسیب وارد کرده است هوش مصنوعی دشمنان است. هوش مصنوعی در دشمنان از بالانس مناسبی برخودار نیست و بعضا خیلی عالی و بعضا خیلی بچگانه رفتار میکنند. اما حتی در بهترین شرایط هم از پای در آوردن دشمنان کار آنچنان سختی نیست و بازی تا حدودی حتی روی درجه سختی بالا هم آسان به نظر میرسد. از دلایل دیگر افت بخش مخفیکاری قدرتهای زیاد هارونا است که باعث شده مخاطب به مبارزات تن به تن و درگیری علاقه بیشتری داشته باشد تا این که بخواهد مرحلهای را با استفاده از مخفیکاری به اتمام برساند.
تنوع دشمنان اگرچه خوب است ولی به واسطه هوش مصنوعی بدی که دارند قدرتهای آنها نیز به چشم نمیآید. دشمنان در گروههای مختلفی حمله میکنند که بعضا در میان آنها یک مینی باس یا یک دشمن به نسبت قدرتمند حضور دارد که گیمر را به چالش میکشد. هر جهان باس فایت مخصوص به خودش را دارد که بیشتر یادآور عناوین کلاسیک در امر مبارزه با غولآخرها است.
طراحی مراحل به شکلی است که هر یک از جهانها قلق و سبک بازی مخصوص به خودش را میطلبد. یکی از جهانها نیازمند آن است که کاملا مخفی طی شود و دیگری بیشتر استفاده از سلاح گرم به درد میخورد. اما هرچقدر که به انتهای بازی نزدیک بشویم، طراحی مراحل حالت گستردهتری به خودش میگیرد و سرعت بازی نیز افزایش پیدا میکند و بازی تلاش میکند ت مخاطب از تمامی قابلیتهای هارونا استفاده بکند.
گرافیک بصری شما را یاد عناوینی مثل دیسآنرد میاندازد
همه چیز در Awakening بالانس نامناسبی دارد و این مورد به گرافیک هم رسوخ کرده است. سطوح گرافیکی بازی تناسب مناسبی ندارد. بعضی از مراحل یا به قولی جهانها از گرافیک بسیار خوبی چه از نظر فنی و چه بصری بهره میبرد اما این در حالی است که در برخی از جهانها انگار که وارد یک دنیای نسل هشتمی شدهایم. البته ماهیت کلی بازی، گرافیک فوقالعاده نسل نهمی را به نمایش نمیگذارد اما قابل قبول است.
همانطور که اشاره کردیم هارونا برای پیدا کردن هدفش و البته گرفتن انتقام به چندین دنیا سفر میکند. همین امر باعث شده تا تنوع محیطی خوبی در بازی به وجود بیایید. در بازی شاهد لوکیشنهای متفاوت هستیم و دشمنان هم به همان ترتیب تغییر میکنند که باعث متنوع شدن آنها میشود.
روی انیمیشنهای شخصیت اصلی به خوبی کار شده است اما رفتار و حرکات دشمنان آنچنان که باید نرم و روان نیست و بعضا بسیار مسخره به نظر میرسد. طراحی چهره و فیزیک شخصیتهای اصلی داستانی زیبا کار شده و نشان میدهد که موتور آنریل انجین 5 قابلیتهای بسیار خوبی دارد که اگر تیمهای بازیسازی بتوانند از آنها استفاده کنند حتما خروجی نهایی به یک اثر قابل قبول تبدیل خواهد شد.
برخی مشکلات فنی روی گیمپلی بازی Unknown 9: Awakening هم تاثیرگذار است. صحنههای شلوغ بعضا افت فریم قابل رویتی دارند که مبارزات را مختل میکنند. حتی در مواقعی بافتها با کیفیت با تاخیری چند ثانیهای لود میشوند که البته این اتفاق ناچیز است و قابل چشم پوشی است. قابلیتهای هارونا بعضا ماورایی است و استفاده از آنها افکتهای زیبا و چشم نوازی را به تصویر میشکد. افت فریم حتی در صحنههای مبارزه هم احساس میشود که بعضا روی لذت بازی تاثیر گذار است.
ناشر بازی ( BANDAI NAMCO Entertainment) نسخه PS5 این اثر را برای نقد و بررسی در اختیار رسانه گیم پالت قرار داده است
تنوع جهانهای مختلف به تنوع موزیک بازی هم منتقل شده است. هر جهان قطعه مخصوص به خودش را دارد و این امکان وجود دارد که شاید از یکی از آهنگهای بازی را بیشتر از بقیه بخواهید و گوش بدهید. موزیک در موقعیتهای مختلف آهنگ مخصوص به خودش را دارد و از آن مهمتر افکتهای خوبی صداگذاری است که در زمانهای استفاده هارونا از قابلیتهای خودش شنیده میشود. با توجه به این که بخش عمدهای از بازی به صورت مخفی کاری دنبال میشود لذا صدا و توجه به صدای دشمنان تحت هر شرایطی برگ برنده میدان نبرد را مشخص خواهد کرد.
بازی Unknown 9: Awakening ایدههای جذابی دارد اما در به شکوه رساندن آنها ناموفق شده است. بازی بخشهای اوج و فرودی دارد که در مقاطعی بسیار لذت بخش و در مواقعی هم اصلا چنگی به دل نمیزند و این حس را به مخاطب منتقل میکند که دو تیم متفاوت مراحل بازی را ساخته باشند اما با این وجود طراحی مراحل بازی به شکلی است که ارزش یکبار تجربه آن وجود دارد.
نقد و بررسی
عنوان Unknown 9: Awakening ایدههای جذابی دارد اما در به شکوه رساندن آنها ناموفق شده است. بازی بخشهای اوج و فرودی دارد که در مقاطعی بسیار لذت بخش و در مواقعی هم اصلا چنگی به دل نمیزند و این حس را به مخاطب منتقل میکند که دو تیم متفاوت مراحل بازی را ساخته باشند اما با این وجود طراحی مراحل بازی به شکلی است که ارزش یکبار تجربه آن وجود دارد.
مثبت
- به کارگیری ایدههای جدید و جذاب
- ایده داستاین جالب
- تنوع سیستم مبارزات
- سفربه جهانهای مختلف
منفی
- هوش مصنوعی ضعیف دشمنان
- سیستم مبارزات شعیف و قدیمی
- گرافیک فنی ضعیف در برخی مراحل
- تکراری شدن یک سوم انتهایی بازی