چندی پیش بازی Elden Ring به عنوان بهترین بازی سال انتخاب شد در حالی که رقبایی همچون God of War Ragnarok و Horizon Forbidden West این عنوان را عقیب میکردند. اما آیا واقعا بازی Elden Ring شایسته دریافت جایزه بهترین بازی سال بود. شاید برای شما هم جالب باشد تا نظر نویسندگان گیم پالِت را در این رابطه جویا شویم و بدانیم که بهترین بازی سال تیم گیم پالت چه عنوانی است.
سال ۲۰۲۲ با تمام فراز و نشیب هایش به پایان رسید حقیقتاً اگر بخواهیم سال۲۰۲۲ را ارزیابی کنیم باید بگوییم که سال گذشته برای گیمرها که هر سال آرزوی سالی پر هیجان و مملو از بازیهای بزرگ را داریم، سال نسبتاً خوب و پر باری بود؛ البته نه به خوبی سال ۲۰۱۸. زیرا همانطور که حتماً به خاطر دارید در سال ۲۰۱۸ شاهد عرضه متعدد عناوین شاهکاری همچون God of War، بازی Spider-Man، عنوان تکرار ناشدنی Red Dead Redemption 2 و بسیاری از عناوین بزرگ و کوچک انحصاری و مولتی پلتفرم موفق بودیم. به همین دلیل، بدون شک بسیاری از ما گیمر ها سال ۲۰۱۸ را هرگز فراموش نمی کنیم.
اما بگذارید از ۲۰۱۸ عبور کنیم و من باب مقایسه، سال ۲۰۲۲ را از این لحاظ ارزیابی کنیم که ۲۰۲۲ به عنوان سومین سال از شروع نسل نهم چه عملکردی و چه پیشرفتی نسبت به سال ۲۰۲۰ ( آغاز نسل نهم) داشته است. ۲۰۲۲ شاید بهترین سال نسل نهم نباشد اما به جرات میتوان اذعان داشت که نسل نهم در سال ۲۰۲۲ راه خود را پیدا کرد و هم اکنون در مسیری قرار دارد که می توان به آینده آن بسیار خوش بینتر بود. این موضوع را میتوان مدیون عرضه عناوینی همچون Elden Ring و همچنین عناوین دیگری نظیر God of War Ragnarok و Horizon Forbidden West دانست که هر کدام به نحوی در تبدیل سال ۲۰۲۲ به یکی از بهترین دوران گیمینگ بعد از سال ۲۰۱۸، نقش موثری ایفا کردند.
حال که در روزهای پایانی سال ۲۰۲۲ قرار داریم، فرصت را غنیمت شمردیم تا برای نخستین بار تعاملی با شما کاربران گیم پالِت داشته باشیم بر همین اساس تصمیم گرفتیم با کمک اعضای تحریریه سایت، برترین بازی های سال ۲۰۲۲ را از نگاه هر نویسنده مشخص کنیم و از این طریق نظرات خود را با شما به اشتراک بگذاریم. در ادامه میتوانید مشروح نظرات تیم گیم پالت را در رابطه با انتخاب بهترین بازی سال ۲۰۲۲ مطالعه کنید. از اینکه ما را در ادامه این مقاله همراهی میکنید بسیار سپاسگزاریم.
سعید حلاجیان، سردبیر
بازی سال: God of War Ragnarok

انتخاب بهترین بازی سال شاید در نگاه اول بسیار ساده به نظر برسد اما حقیقتش را بخواهید کار من برای انتخاب بهترین بازی به شخصه بسیار سخت شد. خصوصاً بسیار دشوار بود که میان شاهکاری چون الدن رینگ که میتوان آن را به جرات بزرگترین و تاریکترین عنوان میازاکی خطاب کرد و بازی God of War Ragnarok که در ارائه یک ماجراجویی هیجان انگیز از افسانه های نورس و تلفیق آن با ماجراجویی کریتوس و پسرش بسیار موفق عمل کرد، یکی را انتخاب کنم. با این وجود انتخاب من برای بازی برتر سال ۲۰۲۲، بدون شک بازی God of War Ragnarok است. از یک سو، گیم پلی بازی نسبت به سال ۲۰۱۸ پیشرفت ملموسی داشته است. عمیقتر شدن مکانیسمهای نقش آفرینی بازی و اضافه شدن باس فایتهای چالش برانگیز و مراحل فرعی جذاب که خودت ارزش تجربه بازی را به تنهایی بسیار بالا میبرند، گواهی بر این موضوع هستند. به علاوه دلیل اصلی من برای انتخاب گاد آف وار رگناروک به عنوان بهترین بازی سال روایت داستانی جذاب بازی است که علاوه بر وفادار ماندن به میراث این فرانچایز، یک روایت کامل و بدون نقص از افسانههای روس را به تصویر میکشد. این موارد تنها بخشی از دلایلی هستند که تجربه بازی God of War Ragnarok را نه تنها برای بازیبازان نسل جدید، بلکه حتی برای طرفداران سه گانه کلاسیک سری خدای جنگ نیز نیز بسیار جذاب و هیجان انگیز می سازند.
علی سعیدی، سرپرست تحریریه
بازی سال: Deathloop

معیار اصلی من برای انتخاب برترین بازی سال، محبوبیت یک بازی نیست. حتی اینکه یک بازی نسبت به نسخه قبلی آن چه پیشرفتی داشته است و به بازی کاملتری تبدیل شده است نیز دلیل مناسبی برای انتخاب آن به عنوان برترین بازی سال نیست. معیاری که من در نظر دارم این است که کدام عنوان توانسته در این بازار شلوغ و پر رقابت که تمام دولوپرهای آن به سراغ ساخت بازی نقش آفرینی کلیشهای و بازیهای سولز لایک میروند، نوآوری داشته باشد. من تنها تعداد معدودی از این عناوین سال ۲۰۲۲ را سراغ دارم که از پس این مهم بر آمدند. یکی از این عناوین که از نظر من بهترین بازی سال ۲۰۲۲ خواهد بود، بازی Deathloop است. بازی Deathloop در سبک Immersive Sim و دارای پلات داستانی جذاب و تازهای است که شاید تنها آن را در فیلمهای سینمایی دیده باشیم. پیاده سازی چنین ایدهای در یک بازی ویدئویی شهامت و شجاعت بسیار بالایی میخواهد که فقط استودیوی آرکین از پس آن بر آمد. استودیوی آرکین بار دیگر دست به خلق تجربهای زد که میتوان آن را به مانند نیاکانش یعنی Bioshock و Dishonored یکی از شاهکارهای این نسل به شمار آورد.
اشکان عالی خان، نویسنده و منتقد
بازی سال : Stray

۲۰۲۲ برایم سال عجیبی بود. با این زمان بسیاری را پای کنسول و PC به تجربه عناوین متعددی اختصاص دادهام و پروفایل PSN نیز مهر تاییدی بر این ادعا میزند اما عناوین مطرح و پر سر و صدای سال، جایگاه خاصی در میان این عناوین پرشمار ندارند. سال ۲۰۲۲ شاید از منظر ویدیوگیم، به سالی تبدیل شد که در آن بلوغ را تجربه کردم؛ بلوغی که باعث شد میل زیادی به تجربه عناوین AAA پرخرج نشان ندهم و به جای آن، به سراغ تجربه آثار مستقل و خلاقانهتر بروم. آثاری که تا پیش از این از وجود آنها خبر داشتم اما با بهانههای مختلف، به ندرت فرصتی به آنها میدادم.
در تب و تابِ داغ «ایندیباز» شدن، اثری منتشر شد که تا پیش این به شدت چشم انتظارش بودم؛ عنوانی که میتوانم تا ساعتها ستایشاش کنم. Stray، اولین بازی ساخته شده توسط استودیوی مستقل فرانسوی BlueTwelve است که شرکت Annapurna Interactive (استاد نشر آثار باعشقِ ایندی( آن را در سالی که گذشت منتشر کرد. تقریباً هر چیزی که ممکن است تأثیر بزرگ و عمیقی روی من بگذارد، در Stray وجود داشت. قصه جذاب و گیرا، ستینگ آخرالزمانی دلربا (که نه تنها به طراحی مرحله خوب بازی کمک کرده بود، بلکه به بهترین شکل برای راه رفتن و سکوبازی گربه بهینه شده بود)، گرافیک فنی زیبا به لطف آنریل انجین، کارگردانی هنری فوقالعاده و البته خودِ عنصر «گربه»!
سکوبازی لذت بخش در محیط عجیب و غریب بازی (الهام گرفته از شهر Kowloon Walled City) چین، ماجراجویی و کند و کاش به عنوان یک گربه تیز و چابک، حل کردن معماهای هوشمندانه، تعقیب و گریز با باکتریهای زشت، برانگیخته کردن احساسات روباتهای قلبفلزی و البته برانگیخته شدن احساسات منِ مخاطب به عنوان بازیکن و شاهد این اتفاقات، باعث میشد دعا کنم Stray کوتاه و جمع و جور، هیچگاه به پایان نرسد. خیلی جالب است که یک تیم ۱۰-۲۰ نفره با بودجه و منابع محدود، با خلق تجربهای برآمده از قلب، تأثیر به مراتب بیشتری نسبت به تیمهای ۵۰۰-۶۰۰ نفرهی بزرگ روی من میگذارند. Stray یکی از بهترین بازیهای امسال و یکی از بهترین بازیهای مستقل چند سال اخیر است؛ عنوانی که به خاطر گرافیک سهبعدی مدرن و دیده شدنهای «گربهای»اش، میتواند طرفداران AAA را نیز به خود جذب کند.
سعید آقابابایی، نویسنده و منتقد
بازی سال : Elden Ring

سال ۲۰۲۲ سال فوق العادهای برای گیمرها از نظر کمیت و کیفیت بازی های منتشر شده بود و چه کسانی که به عناوین بزرگ و اصطلاحا AAA علاقه دارن و چه گیمرهایی که عاشق بازی های ایندی هستن، عناوین جذابی را برای تجربه کردن داشتند. همچنین از نظر انتشار بازیهای خوب در سبک های مختلف هم شاهد سال خوبی بودیم و از بازیهای عالی نقش آفرینی گرفته تا عناوین اکشن ماجرایی و وحشت بقا موفق شدند کاری کنند که سال ۲۰۲۲ برای هر گیمری با هر سلیقه ای، چیزی در چنته داشته باشد. به شخصه اگر بخواهم برترینهای سال رو نام ببرم، مثل خیلی از گیمرهای دیگر، در نهایت به دوراهی گاد او وار رگناروک و الدن رینگ میرسم (نسخهی نسل نهمی ویچر ۳ هم هست ولی چون بازی جدید نیست در لیست قرارش نمیدم).
درست است که هردو بازی الدن رینگ و گاد او وار شاهکار هستند ولی آنقدر از هم متفاوتند که با هیچ متر و معیاری نمیشود گفت کدام برتر از دیگری است و در نهایت انتخاب یک سلیقه ی شخصی خواهد بود. اگر مجبور باشم فقط و فقط یک بازی را از بین این دو انتخاب کنم، بازی سال برای من Elden Ring خواهد بود که واقعا استانداردهای عناوین جهان ازاد را از هرنظر کلی ارتقا داد و به نوعی برآیند و محصول تجربههای فوق العادهی استودیو فرام سافتور و آقای میازاکی از ساخت کل شاهکارهای قبلی آنها به حساب میآید. خیلی سخت است که بازیای را که این مقدار هایپ برایش در دنیا وجود داشت منتشر کنی و نه تنها ثابت کنی هایپ ها بیهوده نبوده بلکه حتی کسانی که شدیدا برای بازی هایپ بودن را باز هم بیشتر شگفت زده کنی و شاهکاری منتشر کنی که حتی طرفداران دو اتشه هم انتظار آن را نداشتند. به جرات میتوانم بگویم الدن رینگ عنوانی است که هیچ گونه ضعف یا ایرادی که به کلیت بدنهی بازی و تجربهی شما ضربه بزند رو ندارد و لااقل برای من به نوعی یک بازی پرفکت به حساب میاد. البته گاد او ار هم دقیقا برای من همین حالت را دارد ولی در نهایت انتخابم برای بهترین بازی سال ۲۰۲۲ Elden Ring هست.
دانیال دهقانی، نویسنده و منتقد
بازی سال : God of War Ragnarok

کاری که کوری بارلوگ و استودیوی سانتا مانیکا با نسخه ۲۰۱۸ گاد آو وار کردند، دست کم از یک معجزه نداشت. فرمولی که با آن بازی خلق شد، بار دیگر در رگناروک مورد استفاده قرار گرفته ولی اینجا همهچیز بزرگتر و بهتر از قبل است. از اقلیمهای مختلف گرفته تا یک درخت مهارت گسترده و کاملا جدید، ماموریتهای فرعی جذابتر و یک خط اصلی داستانی طولانیتر و هیجانانگیزتر، همگی رگناروک را به نسخهای کاملتر از گاد آو وار ۲۰۱۸ تبدیل کردهاند.
شایان کریم زاده، نویسنده و منتقد
بازی سال : Elden Ring

بدون شک امسال رقابت اصلی برای کسب جایزه بهترین بازی سال بین دو عنوان بزرگ و با کیفیت Elden Ring و God of War Ragnarok خواهد بود. واقعا انتخاب یک اثر از میان دو بازی، به عنوان بهترین بازی سال، کاری بسیار مشکل محسوب میشود. با تمام این اوصاف انتخاب آخر من Elden Ring خواهد بود. اثری که آثار سولزبورن فرامسافتور را به اوج بلوغ خودشان رساند. گیمپلی به شدت درگیر کننده در کنار جهان عظیم، میتواند شما را برای مدت زمانی طولانی غرق در خودش سازد.
مصباح بهشتی، نویسنده و منتقد
بازی سال : God of War Ragnarok

از همان ابتدا و با انتشار بازیهایی نظیر Shadow of the Colossus و ICO میشد فهمید که انحصاریهای PlayStation آماده هستند تا قصهگویی کنند. هرچقدر که گذشت، این قصهها در مقیاسهایی بزرگتر قرار گرفتند و نتیجهش چیزی ورای تصور مخاطبین بود. سری God of War هم که اولین بار در سال ۲۰۰۵ عرضه شد، یکی از این بازیهای داستانی به شمار میرفت. انتشار بازی God of War: Ascension پروندۀ این مجموعه در نسل هفتم را بست.
با این حال، نسل هشتم مقطعی بود که نام این سری دوباره بتواند خودنمایی کند. ریبوت GOW احتمالا یکی از بهترین تصمیمات سونی و Santa Monica برای حضور دوباره این فرانچایز در عرصۀ گیمینگ بود. GOW 2018 با نوآوریهای مختلفی که به همراه داشت، یک تجربۀ کاملا متفاوت را به وجود آورد. این بازی در نهایت توانست Red Dead Redemption 2 را در کسب جایزۀ “بهترین بازی سال ۲۰۱۸” شکست دهد.
حالا God of War Ragnarok را داریم. استودیوی سانتا مونیکا که با نسخه دوم این ریبوت ماجراهای کریتوس و آترئوس را پایان میدهد، دوباره در میدان نبرد حاضر شده و رقیب بزرگی به نام Elden Ring دارد. در مقایسه با بازی قبلی، GOW Ragnarok یک محصول گسترش یافتهست که به واسطۀ داستانگویی، شخصیتپردازی، طراحی مراحل، مبارزات و تغییرات تازهش، مثل همیشه به دل مخاطب مینشیند. انتخاب میان این اثر و Elden Ring مطمئنا کار سختی هست، اما درست مثل دفعۀ قبل، نمیتوان از این بازی به راحتی گذر کرد.
احمد عسگری، نویسنده و منتقد
بازی سال : Elden Ring

کار های میازاکی همه عالی و بی نظیر اند اما جدید تر اثر ایشون یک بازی بی نظیره که از نظر من می تونه یکی از بهترین بازی های ایشون لقب بگیره. الدن رینگ با تلفیق گیم پلی بازی های سولز محور و مخفی کاری بازی سکیرو، اثری را پدید آورد که در زیبایی و شگفت انگیز بودن اون هیچ توصیف بهتری را نمیشه به کار برد. تجربه این بازی برای من شگفت انگیز بود و من فکر می کنم که بهترین بازی سال ۲۰۲۲ هست.
علی جلیلی، نویسنده و منتقد
بازی سال : God of War Ragnarok

به نظرم بهترین بازی سال ۲۰۲۲ برای من بشخصه بازی God of War Ragnarok بود که تونست به بهترین شکل ممکن داستان اسطیر نورس رو به پایان برسونه. جدا از بخش روایی و داستانسرایی کم نقص و تکرار نشدنیش، لول دیزاین یا همون طراحی مراحل تناسب کامل و جامعی داشت نسبت به خط اصلی داستانی و یکی از مواردی که تونست انتظاراتمو نسبت به نسخه ۲۰۱۸ برآورده کنه، قراردادن باس فایتهای عظیمالجثه بود که همیشه از تقابل با اونها توی مجموعه «خدای جنگ» لذّت بردم و کماکان میبرم. سطح گیمپلی با توجه به اینکه مجموعه از همون سال ۲۰۱۸ عوض شد، چند پلهای ارتقاء داشته و به نظرم اونقدر آزادی عمل به مخاطب در حین مبارزات برای ترکیب کمبوها یا استفاده از سلاحهای مختلف میده که با صحنههای تکراری کمتر مواجه بشیم. البته نمیتونم راجعبه بخش داستانیش صحبت کنم، اما شنیدم که خیلی از بازیکنهای نزدیکم راجع به نحوه روایتش ازش ایراد گرفتن و Elden RIng رو شایسته دونستن که نظرشون برام محترمه اما بهترین بازی سال همینGod of War Ragnarok بود!
آرمان تبریزی، نویسنده و منتقد
بازی سال : God of War Ragnarok

پس از اینکه سال ۲۰۲۱ به عنوان اولین سال کنسولهای جدید تقریبا بدون عرضه عناوین مهم و بزرگ قابل ملاحظهای به پایان رسید. ۲۰۲۲ مجموعه متنوعی از چندی از برترین عناوین تکنفره سالهای اخیر را در خود جای داده بود و بهشتی تمام و کمال را برای دوستداران بازیهای داستان محور تدارک دیده بود. ابتدا نسخه جدید عنوان موفق Horizon zero down منتشر شد و علاوه بر تائین استانداردهای گرافیکی جدیدی برای دنیای گیم، یک تجربه نقشآفرینی ارزشمند را ارائه داد و مخاطب را به سفری چشمنواز در اعماق غرب وحشی برد. سپس Elden Ring را داشتیم که به عنوان جدیدترین ساخته یکی از تحسینشدهترین بازیسازان دهه اخیر، استقبال جهانی مخاطبان و منتقدین را به همراه داشت.
در نهایت پس از عرضه عناوینی مثل Ghostwire tokyo و Stray، نوبت به انتشار ادامهی داستان آمیسیا و هیوگو از A plague Tale رسید و در نهایت اصلیترین رقیب الدن رینگ یعنی God of war ragnarok عرضه شد. اثری که به عنوان پایانبخش حماسه نورث کریتوس، از همان ابتدا سطح انتظار مخاطب را بالا برده بود. گرچه به نظر بنده A Plague Tale Requiem بهترین داستان و موسیقی و صداگذاری را در بین بازیهای امسال داشت و از آنجا که هم هورایزن و هم خدای جنگ جدید، فارغ از نقاط قوت خود، هر دو از مشکلاتی در زمینه داستانی رنج میبردند که پرداخت به آنها از حوصله این مقاله خارج است، در کل پلیگ تیل روایت مستحکمتری را نسبت به رقبای خود ارائه داده بود.
طراحی مراحل فرعی در هر دو عنوان بزرگ انحصاری سونی ضعیف کار شده بود ولی گرافیک و جلوههای بصری به قدری چشمنواز و پرجزئیات کار شده بودند که حقیقتا سطح جدیدی از کیفیت بصری را برای دنیای گیم به ارمغان بیاورند و در کنار آن هر دو با داستانهای نسبتا خوب و موسیقی رضایتبخش خود توان همراه کردن تعداد کثیری از مخاطبان با داستان خود را داشتند. در نتیجه کیفیت بالای اکثر عناوین حاضر در رقابت امسال در زمینه داستان و بخش سمعی، مهمترین میدان رقابت بین آثار مذکور، گرافیک و بهویژه گیمپلی است و باید گفت، رگناروک با ارائهی یک سیستم مبارزه بینقص و افزودن ابعاد جدیدی به فرمول جواب پس دادهی نسخه قبل، موفق به ارائه نبردهایی حماسی، سینمایی و یه یادماندنی شده که در کنار انیمیشنهای فینیشر قوی و دیگر مکانیکهای جذاب گیمپلی مثل سیستم ارتقا، پازلهای محیطی فکر شده و… باعث پدید آمدن معجونی متنوع، جذاب و کمنظیر شده است. در این میان
شاید بتوان مهمترین نقص گیمپلی اثر را ضعف در طراحی مراحل فرعی قلمداد کرد. در انتها باید گفت با وجود رقابت سخت میان عناوین امسال و کیفیت بصری شگفتانگیز و انقلابی دو عنوان هورایزن و رگناروک که قضاوت در این بخش را بین این دو ناممکن میکند، به شخصه از گیمپلی خدای جنگ بیش از دیگر رقبا لذت بردم و به نظرم سایر بخشهای این عنوان نیز به قدری خوب هست که نتیجه نهایی بتواند جایزهی بهترین بازی سال را به خود اختصاص دهد و باعث خلق یک تجربه کلی حماسی و تاثیرگذار آن هم در نهایت شکوه ممکن برای مخاطب شود. گرافیک کلی بهشدت پرجزئیات، ریزهکاریهای بصری به کار رفته در ترسیم چهرهها شگفتانگیز و فیزیک آنها به شدت طبیعی است و در کنار اینها تنوع محیطی و جزئیات تکتک این مناطق از جنبه رنگبندی و نورپردازی و جزئیات بافتها فوقالعاده است و همین مورد مدرک برتری غیر قابل انکار دیگری برای اثر نسبت به پلیگ تیل و الدن رینگ به حساب میرود.
خلاصه اینکه با وجود کیفیت بسیار بالای بخش گیمپلی؛ الدن رینگ به علت عدم برابری کیفیت اثر در بخش فنی و بصری با انحصاریهای سونی و نیز کلیت تاحدی کلیشهای داستان آن از نظر بنده صلاحیت برترین بازی سال شدن را از دست میدهد، ادامهی داستان هیوگو و آمیسیا در A Plague Tale Requiemبا وجود پیشرفتهای متعدد و ارائهی داستانی نه بینقص ولی بسیار تاثیرگذار در کنار موسیقی گوشنواز ساخته الیویر دریویر به علت عدم توان رقابت در زمینه کیفیت بصری و ریزهکاریهای به کار رفته در شکلدهی برخی مکانیکهای گیمپلی با آثار AAA بزرگ و انحصاریهای حاضر در رقابت امسال، از صحنه رقابت خارج میشود. هورایزن هم با وجود کیفیت بصری بینظیر خود و گیمپلی کلی جذاب به علت پارهای از مشکلات در بخش گیمپلی و ضعف شدید در پرداخت آنتاگونیست محوری، گوی رقابت را به رگناروک واگذار میکند. در نهایت و با وجود تمام موارد ذکر شده، بنده از بین تمام عناوینی که امسال تجربه کردمام و در فوق ذکر شد، God Of War را به عنوان بازی سال خود انتخاب میکنم.